Film #24/2021

Smutsiga affärer inför världens ögon

Protester utanför Saudiarabiens ambassad i Istanbul på tvåårsdagen av mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Emrah Gurel/TT

Saudiarabiens mord på journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi i Istanbul skedde så nära öppen ridå som det går att komma. Men reaktionerna blev inte riktigt som man tänkt sig. Bryan Fogels dokumentär om dådet berättar om mordet och efterspelet, där höga herrar åter vill dra upp riktlinjerna för dem vars röster tystats.

Den 2 oktober 2018 dog journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens ambassad i Istanbul. Det kom att dröja många månader innan det fastslogs officiellt och även till slut i FN att han med största säkerhet mördats av influgna tjänstemän, där få tvivlar på att det är Saudiarabiens mäktigaste man, kronprins och försvarsminister Mohammed bin Salman, som beordrat mordet. Misstankarna fanns redan från början, förstärkta av den turkiska säkerhetstjänstens undersökningar som snart bekräftade mord och styckning på ambassaden och bränning av kroppen i en ugn i ambassadörens trädgård.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan harmades över mordet offentligt. Saken blev snabbt storpolitisk och känslig, särskilt i USA där Khashoggi bodde och arbetade på Washington Post, samtidigt som dåvarande president Donald Trump hade många och viktiga affärer tillsammans med bin Salman.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp