Utrikes #24/2021

Kvinnors larmsamtal ökar i Libanon

Människorättsaktivister menar att orsaken till den snabba ökningen är en kombination av de restriktioner som genomförts i spåren av pandemin och den svåra ekonomiska kris som för närvarande råder i Libanon. Foto: Bilal Hussein/TT

Antalet samtal från misshandlade kvinnor till libanesiska hjälplinjer har ökat kraftigt under det senaste året. Experter menar att den ekonomiska krisen och coronapandemin har förvärrat situationen för våldsutsatta kvinnor.

Över hela världen rapporteras det om att våldet i nära relationer har ökat snabbt i spåren av de restriktioner som genomförts för att hejda covid-19. FN kallar det ökande våldet för en ”skugg-pandemi”.

I Libanon är siffrorna tydliga. Centret ABAAD uppger att antalet samtal till deras hjälplinje för personer som drabbats av våld i hemmet tredubblades under förra året, i jämförelse med föregående år. Även den hjälplinje som drivs av de inhemska säkerhetsstyrkorna, ISF, mottog betydligt fler samtal under perioden – en fördubbling. Enligt ISF kom en majoritet av samtalen från kvinnor som ville anmäla våldsamma män.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp