Litteratur #21/2021

Klasskildring i gränslös kärlek

Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher äter fish and chips i en lunchrestaurang för arbetare under sin kampanj för återval 1983. Foto: Peter Kemp/TT

Douglas Stuarts roman om överlevaren Shuggie är en stark berättelse om missbruk, kärlek och familj, och om den övergivna arbetarklassen i 1980-talets krisande Storbritannien.

Shuggie sitter på sitt rum innanför korridoren och trycker örat mot dörren. Han är 16 år och har lyckats snacka sig in i ungkarlsuthyrningen och nu väntar han på att kusten ska bli klar, det finns män i huset som vill ha del av hans ungdom i det gemensamma badrummet. Men Shuggie Bain är allt annat än oskuldsfull ungdom, sedan han var i femårsåldern har han smugit undan, tröstat, vaggat och letat efter sin mamma. Agnes är svårt alkoholiserad men vet hur man klär sig och bländar män och grannfruar, hon har inte en chans att stanna kvar i ansvaret för Shuggie och hans två äldre syskon när de blir dumpade i det övergivna gruvsamhället utanför Glasgow, av styvfadern.

Douglas Stuarts roman Shuggie Bain om pojken som växer upp som en strykarkatt är samtidigt en berättelse om människan som inte förmår lämna sin kärlek åt sidan. Agnes bor kvar – för tänk om Shug kommer tillbaka. Sonen Shuggie vägrar lämna sin mor i rännstenen även om han gett upp om hennes missbruk.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga