Litteratur #19/2021

Övergrepp och stigma mot kvinnor i krig

Fler än 500 000 rohingyer är på flykt i Bangladesh från Myanmar, många kvinnor med erfarenhet av sexuellt våld. Foto: Jonas Gratzer/TT

Systematiska sexuella övergrepp på kvinnor i krig har pågått under tusentals år men har ofta osynliggjorts, ofta av offren själva av rädsla för stigmatisering. Christina Lamb har intervjuat kvinnor i hela världen om deras erfarenheter, och skrivit en viktig bok.

Att kvinnor utsätts för sexuella övergrepp i samband med krig har fått en närmast mytisk, kulturell kontext. Otaliga är de grekiska dramer som berör massvåldtäkt, men som beskriver det mer som en vag företeelse där kvinnor på vers kan förlägga sin sorg efter män och söner som de förlorat i kriget.

Övergreppen på tyskor som ryska soldater gjorde sig skyldiga till där de stormade fram – var de inte ett förtjänat nöje för de hårt kämpande soldaterna och samtidigt nästan en konsekvens för deras stöd till nazismen? Och de tillhörde ju de som överlevde? Så kränkande och överslätande har ofta våldtäkterna betraktats när offren vågat berätta om ett brott som först under de senare decennierna börjat ses som systematisk krigstaktik i stället för ett resultat av lust eller frustration hos männen som begår det. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga