Utrikes #17/2021

“Vi har kallat till en feministisk strejk”

– EAST vill förstå hur det sociala systemet ser ut, som gör att samhället kan reproducera sig självt, säger Kalina Drenska. Foto: Privat/Skärmdump

Arbetaren ställde tre frågor inför 8 mars till Kalina Drenska från Bulgarien, aktiv i det nystartade feministiska nätverket EAST.

Vad är EAST?

– Namnet står för ”Essential Autonomous Struggles Transnational”, EAST. Vi ett feministiskt nätverk som består av aktivister och grupper från Öst- och Centraleuropa men också andra länder i väst. I nätverket ingår grupper från bland annat Bulgarien, Rumänien, Turkiet, Georgien, Polen, Serbien, Makedonien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Pandemin har i viss mån bidragit till att nätverket kunnat uppstå och många har haft mer tid för att dela med sig av gemensamma erfarenheter. Hittills har vi redan hållit i flera slutna möten och tre öppna webbinarium. Vi har också publicerat ett flertal artiklar om villkoren i olika länder. Nätverket syftar till att skapa solidaritet mellan rörelserna i de olika länderna, men framförallt en gemensam strategi. Ett återkommande tema under zoom-diskussionerna har varit användandet av strejken som en feministisk strategi.

Vad planerar ni inför åttonde mars?

– Vi har skrivit ett gemensamt manifest som översatts till flera språk där vi kallar till en strejk för samhällsviktiga arbetare. Manifestet är ett upprop för strejk inom den sociala reproduktionen. EAST vill förstå hur det sociala systemet ser ut, som gör att samhället kan reproducera sig självt. Under pandemin stoppades produktionen i många fabriker och industrier, men inte det reproduktiva arbetet. Människor fortsätter ta hand om barn och vårda människor på sjukhus – och oftast är det underbetalda kvinnor som gör detta. När vi säger strejk menar vi inte nödvändigtvis något som organ- iseras av fackföreningar. Hur kan till exempel en hemmafru strejka? Det är visst möjligt, även om hon inte har ett formellt arbete.

Vad kommer hända i Europa och i Bulgarien?

– EAST har kallat till en feministisk strejk och manifestet har delats flitigt bland fackföreningar och organisationer i olika länder. I Frankrike har fackföreningarna CGT och Solidaires skrivit under uppropet för strejk. I Bulgarien, Rumänien och Tjeckien kommer det också att bli protester. I Bulgarien kom- mer sjuksköterskor att demonstrera den 1 mars, årsdagen sedan de för två år sedan började sin självorganisering mot privatiseringar i sjukvården och för bättre arbetsvillkor. Vi kommer att bjuda in dem till vår protest i Sofia den 8 mars. I Bulgarien kommer också det feministiska kollektivet LevFem att ta kontakt med fackföreningar i landet för att få dem att fokusera på feminism och kvinnors rättigheter. De stora facken ser inte feminism som något de behöver kämpa för.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga