Inrikes #17/2021

Vårdpersonal fick ta semester för vaccinering

Montage av Västerås stadshus och vårdpersonal som vaccinerar
SKR rekommenderar kommuner och regioner att låta personal vaccinera sig på arbetstid. Foto: Fredrik Sandberg/TT Montage: Arbetaren

I Västerås har personal i hemtjänsten tvingats ta ut semester för att kunna vaccinera sig mot covid-19. Detta trots att rekommendationen är att vård- och omsorgspersonal ska få vaccinera sig på arbetstid och utan löneavdrag. ”Horribelt” säger Kommunal som betraktar vaccineringen som en arbetsuppgift och säger att semestern ska användas till återhämtning.

Vårdpersonal och personal inom hemtjänst och äldrevård är en prioriterad grupp för vaccinering. Runt om i landet har vaccineringen inletts. Arbetsköparorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, rekommenderar att verksamheterna låter sina anställda vaccinera sig på arbetstid, eller vara lediga utan löneavdrag. Men i Västerås kommun följer man inte den rekommendationen. Nu kommer rapporter om att anställda dessutom fått ta ut semester för att ens få möjlighet att få sin dos.

– Det är horribelt. Personal inom hemtjänsten är en prioriterad grupp för att få ned smittspridningen bland de äldre. Det här är en del i deras arbete. Man kan inte behöva ta ut semester när det ingår i mitt jobb, säger Annica Jansson, central ombudsman på Kommunal.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga