Utrikes #15/2021

Ännu ett bakslag för Uber i Storbritannien

Uber-förare jublar efter vinst i Brittiska högsta domstolen
Fallet kan öppna upp för att tiotusentals uberförare nu kan gå till rätten och ställa samma krav på retroaktiv ersättning.  FOTO: Frank Augstein/AP/TT

25 brittiska uber-åkare vann igen. Brittiska högsta domstolen underkänner gig-företagets överklagan och slår fast att uber-förarna var att betrakta som ”arbetare”. Det innebär att de hade rätt till betald semester och minimilön, men öppnar även upp för en rad stämningar med samma innehåll. Det brittiska fallet är bara en av flera utmaningar mot gigföretagets affärsmodell under de senaste två åren.

Brittiska högsta domstolen slår fast att de 25 Uber-förare som stämt gig-företaget borde betraktats som tidigare indirekt anställda, åtminstone under den tid som de var inloggade i appen. Utslaget innebär att förarna betraktas som ”arbetare”, en indirekt anställningsform, men som innebär att de hade rätt till bland annat både semesterersättning och minimilön. Det innebär också att rätt till grundläggande rättigheter som föräldraledighetsersättning och sjuklön. En separat process ska nu avgöra vilken ersättning företaget är tvungna att betala dem i efterhand.

– Jag tycker att det var en otrolig prestation att vi lyckades utmana och besegra en jätte, säger Yaseen Aslam, mannen som gick från förare till heltidskämpe och ordförande för gigfacket ADCU, till brittiska BBC. 

Jag tycker att det var en otrolig prestation att vi lyckades utmana och besegra en jätte.

Yaseen Aslam, ordförande för gigfacket ADCU

I domen pekar högsta domstolen ut en rad faktorer som vägande för att förarna ska betraktas som anställda och inte som egenanställda konsulter som Uber hävdar. Några av dem är det faktum att taxan, och därmed ersättningen för föraren, ensidigt slås fast av företaget och att Uber inte bara kontrollerar vilka uppdrag föraren ska få, utan också straffar den förare som nekar för många. De väger också in att företaget kan stänga av förare med för lågt betyg. 

Fallet har åkt in och ut ur domstolar ända sedan en arbetsdomstol gav förarna rätt 2016. Fredagens avgörande i Högsta domstolen avgör slutligen fallet för just dessa förare. Det innebär inte att Uber automatiskt måste ändra sin modell, men bedöms öppna upp för att tiotusentals uberförare nu i domstol kan ställa samma krav på retroaktiv ersättning. 

Ubers uttalande till BBC antyder dock att gig-företaget inte kommer att lägga sig platt om det händer.

– Vi respekterar domstolens beslut som fokuserade på ett litet antal förare som använde Uber-appen 2016. Sedan dess har vi gjort betydande förändringar i företaget, som letts av förarna hela vägen. De innebär att vi gett dem än mer kontroll över hur de får betalt och nya förmåner som gratis försäkring i händelse av sjukdom eller skada, sade Jamie Heywood, Ubers regionchef för norra och östra Europa till BBC.

De senaste åren har både Uber och andra gigföretag åkt på flera hårda smällar mot sin affärsmodell när domstolar i en rad länder klassat gigarbetarna som anställda eller erkänt deras rätt till liknande villkor och rättigheter. 

Inom kort inleder också EU ett nytt direktiv riktat mot säkerställandet av gigarbetares rättigheter, däribland rätten till kollektivavtalsförhandlingar.  

Det brittiska gigarbetarfacket driver parallellt även en stämning i Nederländsk domstol mot Uber för förare som sparkats ut från appen baserat på dess egna algoritmer. 

Denna artikel har uppdaterats den 25 februari 2021 med ett förtydligande kring anställningsformen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984