Kultur #14/2021

Journalister och kulturarbetare förföljs i Belarus


Journalisterna Daria Chultsova och Ekaterina Bakhvalova under rättegången den 9 februari. De riskerar fleråriga fängelsestraff för att de för en tv-kanal har filmat polisaktioner mot en demonstration i Minsk i november. Foto: TT

Situationen för journalister och kulturarbetare i Belarus blir allt svårare. Nu uppmanar representanter för Journalistförbundet, Författarförbundet, Östgruppen och Svenska PEN-klubben svenska regeringen att se över vilka möjligheter det kan finnas att ta emot journalister och kulturarbetare i Belarus med akuta skyddsbehov.

I en opinionsartikel, som publicerats bland annat på respektive hemsida, påtalar de hur det fria ordet kvävs systematiskt, särskilt tydligt nu genom de riktade räder mot oberoende journalistorganisationers och människorättsorganisationers lokaler över hela landet, som gjordes den 16 februari. Även oberoende journalister och i vissa fall även deras familjemedlemmar och föräldrar har utsatts för tillslag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984