Svartvit bild där Lene Marie Fossen syns dansandes i ett avskalat rum i vit klänning.

Film #14/2021

Anorexin och konsten

Lene Marie Fossen i ”Självporträtt”.  Foto: Lene Marie Fossen/Folkets bio

Filmen Självporträtt, om Lene Marie Fossen har tre teman, inte nödvändigtvis i här nämnd ordning: sjukdomen anorexi som hon haft i över 20 år, hennes begåvning och genombrott som fotograf, och föräldrarnas närvaro och kanske ickenärvaro.  

Norska dokumentärfilmaren Margreth Olin närmar sig människor med stor känslighet och respekt, hennes inställning antyds bland annat genom processen kring filmen Engelen 2009, där hon följde en kvinnlig narkoman men valde att lämna dokumentären och göra om historien till en spelfilm med skådespelare av respekt för huvudpersonens känsliga situation.

Hon sade då att valet mellan konsten och livet, där hon valde livet av respekt för människan, gav för henne själv en ledtråd för hur hennes arbete ska betraktas. 2016 visade Folkets bio Olins dokumentär Mannen från Snåsa, om en helbrägdagörare. En film som blev omdebatterad bland annat för att Olin inte tog parti mot helbrägdagörarens verksamhet att till exempel ta emot svårt sjuka barn, utan kanske till och med själv utnyttjade de sjuka för sin film. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga