Intervjun #12/2021

“Det har skett en verklig förändring i samhället”

– Tusentals kvinnor och ungdomar över hela landet går ut på gatorna nu, också i små städer där Lag och rättvisa vanligtvis har makten, säger Justyna Samolińska. Foto: Czarek Sokolowski/TT/Montage Arbetaren

En av de viktigaste landvinningarna från de senaste årens kamp för fri abort i Polen är att samtalet om abort har börjat normaliseras. Det menar Justyna Samolińska, aktiv i den polska syndikalistiska fackföreningen IP, Arbetarinitiativet.

Det var sent på onsdagskvällen den 27 januari som den polska regeringen annonserade lagändringen: abortlagstiftningen ska ytterligare skärpas i Polen. Beskedet kom plötsligt och blev snabbt en nyhet i polska medier. 

– Vi visste att det skulle ske, men inte att det skulle hända just nu. Många säger att det handlar om att byta fokus från frågan om den långsamma takten i vaccineringen mot covid-19, men jag tycker att den retoriken förminskar kvinnors rättigheter. Det är vinter och mycket snö på gatorna nu vilket gör det svårt att demonstrera. Regeringen använder också pandemin för att förbjuda demonstrationer, det ser vi över hela Europa. Jag är rädd för att de här restriktionerna stannar med oss också efter pandemin, säger Justyna Samolińska, aktiv i den polska syndikalistiska fackföreningen IP, Arbetarinitiativet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga