Inrikes #5/2021

Protester gav resultat – och pengar till LSS-deltagare

Deltagare i den dagliga verksamheten Överskottet som strejkade 2018.
I flera kommuner har protester från anhöriga och deltagare fått reslutatet att kommunen har börjat söka bidraget.   Grafik: Iso Lindh/Arbetaren, foto: Burbuce Gashi

Flera kommuner uppger att protester från anhöriga och funktionsrättsorganisationer fått dem att börja förmedla pengar till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Kalmar och Sundsvall är exempel på kommuner som tänkt om.

Allt fler kommuner söker statsbidraget till deltagare i daglig verksamhet enligt LSS. Antalet har stigit från 198 sökande kommuner år 2018 till 273 under 2020, en ökning med 75 kommuner. I rapportering till Socialstyrelsen uppger flera kommuner att det är protester från anhöriga och intresseorganisationer som fått dem att tänka om. 

En av organisationerna vars protester gett resultat är Kalmarbygdens FUB. Anna Sverkersson var med som handledare och styrelsemedlem i Kalmarbygdens FUB när föreningen framförde sina synpunkter till kommunen 2018.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga