Utrikes #3/2021

”Vi vill ha fred och förändring”

En Bobi Wine-supporter demonstrerar mot höstens gripande av oppositionspolitikern Bobi Wine. Foto: AP/TT

På torsdag går Uganda till val. President Yoweri Museveni – som suttit vid makten i 34 år – utmanas av reggaestjärnan och oppositionspolitikern Bobi Wine som har stort stöd bland landets unga. Arbetaren intervjuar unga väljare inför valet.

Trots att en övervägande majoritet av väljarna är unga människor som vill se förändring i landet är det få som att valet kommer att innebära ett maktskifte. 

– Jag kommer att rösta men tyvärr har jag inga förhoppningar om att vi får en ny president, säger 20-åriga juridikstudenten Lynn Cyera Karungi. 

Foto: Sara Assarsson
Lynn Karungi, juridikstudent

Hur är stämningen i Kampala just nu?

– Det är ganska spänt och jag tror att det kommer att vara oroligt en tid framöver. De styrande hindrar oss från att hålla fredliga protester. Polisen svarar med tårgas och skott. Även om det visar sig att någon annan kandidat har fått flest röster kommer Museveni att klamra sig fast vid makten. 

Uganda har inte haft en fredlig maktöverföring sedan landet blev självständigt 1962. Det första demokratiska valet hölls 2006 då Yoweri Museveni fick 59 procent av rösterna. Sedan dess har han styrt landet med järnhand. 

Foto: Privat
Charles Mpanga

– Vi har aldrig upplevt någon annan president. Men nu har vi fått nog. Till och med våra föräldrar har fått nog, säger 34-åriga Charles Mpanga. 

– Alla är beredda att rösta, även om det är tydligt att regeringen inte är redo att ge upp makten. Utan en oberoende valkommission kommer vi aldrig att få rättvisa. Som det ser ut nu så är det den sittande presidenten, som också är en av kandidaterna, som utser valkommissionen.

Även 18-åriga Julius Bukenya har bestämt sig för att rösta. 

– Det är det enda rätta även om jag inte tror att det leder till någon förändring. Det har redan framkommit att flera av lådorna som innehåller valsedlar har brutits upp. Det kommer inte att bli ett rättvist val. Utan rättvisa kommer vi aldrig att få fred, säger han. 

Klimataktivisten Hilda Nakabuye, som startade Fridays for Future Uganda, är dock mer tveksam till att rösta. 

Foto: Privat
Hilda Nakabuye, klimataktivist

– Jag är ganska skeptisk mot politiker. De talar om utveckling, men hur kan landet utvecklas när vi befinner oss i en klimatkris? Det finns några få parlamentsledamöter som verkligen vill göra något för miljön och jag hoppas att de får sitta kvar, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.