Kulturkrönika #101/2020

Litteraturen till tröst och till kraft

Josephine Askegård, kulturreporter på Arbetaren. Foto: Jan-Åke Eriksson

"Mitt i pandemin kommenterar hon samtidens viktiga frågor som hamnat i medieskugga; en av dem är vad som hände med Metoo? Här finns kloka ord som jag suger i mig. Lindberg De Geer är ett viktigt salt i vår konstiga tid där jakten på likes och klick blivit bensin i mycket text som produceras." Arbetarens Josephine Askegård skriver om läsupplevelser hon haft under året.

En av mina stora litterära upplevelser under våren har varit en 23 år gammal bok, en prisbelönad deckarhistoria som blivit en klassiker: Kerstin Ekmans Händelser vid vatten. Hela följetongen finns gratis att plocka ned på Sveriges radios hemsida eller där poddar finns, smidigt ihopklippt i fem flera timmar långa avsnitt.

Under de långa promenaderna till och från jobbet har jag lyssnat till Rolf Lassgårds många timmar långa inläsning av romanen, en berättelse om en samling ljugande, rädda, fördomsfulla, alkoholberoende, kåta, hemlighetsfulla, bittra och godhjärtade människor i olika åldrar och konstellationer i jämtländsk glesbebyggd, nära norska gränsen, där var och en gömmer hemligheter, inte minst kring ett dubbelmord som skedde för 18 år sedan och nu börjar uppdagas. Den ganska snåriga berättelsen i flera tidsplan och perspektiv har med Lassgårds stadiga röst blivit lätt att hänga med i. Han läser hennes köttiga text och jag skapar bilderna i mitt huvud.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984