Litteratur #100/2020

Rik berättelse om familjen mitt i historien

Foto: Carlos Diaz

"Jaqueline Woodson väver gång på gång samman de personliga upplevelserna med de stora, strukturella. Varje generation vill ge den nästa det bästa, men vill också bli förstådd i vad den fått offra för att komma vidare." Josephine Askegård läser Genom märg och ben.

Titeln på Jaqueline Woodsons roman, Genom märg och ben, antyder en ondskefull berättelse som man tänker sig ska vara svår att släppa. Men till att börja med är det familjärt ömsinta och bekanta inre monologer som växlar mellan de samlade familjemedlemmarna. Pappa Aubrey som ser sin tonårsdotter Melody – huvudpersonen på kalaset i Brooklyn, New York – komma ned för en trappa, vackrare och så älskad att han knappt kan härbärgera sina känslor. Mamma Iris som kommit på besök från sin bostad på Manhattans Upper West, själv en tonårsflicka som blev gravid men kunde kämpa sig till en högskoleutbildning tack vare föräldrarnas hjälp. Mormor och morfar Sabe och Po’ Boy, med omsorg om varandra och tacksamma över en stabil familj där alla har hittat sina platser.

Så småningom börjar tankarna vandra bakåt, och röra sig kring tidigare prövningar och dilemman. Var och en har rötter i att vara utsatta för rasistiskt förtryck i olika delar av USA. Inte minst mormodern som aldrig kan glömma flykten hon tvingades till som barn från raskravallerna i Tulsa, Oklahoma 1921, då stadens vita brände Greenwooddistriktet, kallat ”The Black Wall Street”, och 10 000 svarta människor blev hemlösa – de som nått framgång inom affärsrörelser, etablerat sig och fått inflytande i staden, var måltavla för övergreppen där många också skadades och mördades. Händelsen är en nod USA:s moderna historia, och i romanen, men är samtidigt en händelse som blivit myt och till och med något som senare generationer kan vara trötta på att lyssna på en gång till.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984