Inrikes #98/2020

Hamnlugn står och väger

Montage av Sveriges Hamnars Joakim Ärlund och Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson framför en kran och containrar i Helsingborg hamn
Erik Helgesson, Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnars förhandlingschef Joakim Ärlund. Foto: Axel Green, Lena Engstrand, Freddy Billqvist Montage: Arbetaren

Det råder nu halvt avtalslöst tillstånd i hamnarna sedan arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar ensidigt sagt upp avtalet med Hamnarbetarförbundet. Situationen står och väger med fredsplikten hävd för båda parter när tisdagens förhandling om nytt avtal lämnade frågan olöst. Vad som blir parternas nästa drag kan bli avgörande.

Det lugn som efter hamnkonfliktens upplösning har rått i svenska hamnar har nu en mullrande underton. Det kollektivavtal som avslutade den öppna konflikten mellan arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har nu ensidigt sagts upp av arbetsköparparten. Ingen av parterna var längre bundna av fredsplikt till varandra när de på tisdagen möttes för förhandling. Ett möte som slutade med samma låsta positioner som det började med.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga