Inrikes #96/2020

Finansministern pressades om skatteflykten

Tony Haddou framhöll vikten av att införa en offentlig och transparent land för land-rapportering. Men det höll inte Magdalena Andersson med om. Foto: Julia Lindblom

I fredags hölls en debatt i riksdagen med anledning av hjälporganisationen Oxfams granskande rapport om Sveriges agerande i skatteflyktsfrågor. Rapporten kommer fram till att Sverige många gånger varit passiva eller röstat emot lagstiftning som skulle göra det svårare för företag att ägna sig åt skatteflykt. Arbetaren var på plats för att bevaka utfrågningen av finansminister Magdalena Andersson.

Det var riksdagsledamoten Tony Haddou (V) som tagit initiativ till interpellationsdebatten, som ägde rum i fredags i riksdagen. Den 9 november presenterade hjälporganisationen Oxfam en rapport som visar hur den svenska regeringen återkommande bromsat åtgärder och röstat emot förslag som skulle kunna förhindra internationell skatteflykt.

Gör man en uträkning gällande välfärden hade de pengar som försvinner från Sverige i skatteflykt räckt till 45 000 sjuksköterskor.

Tony Haddou, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

I bland annat frågan om offentlig land-för-land-rapportering spelade den svenska regeringen en avgörande roll för att stoppa EU-förslaget som skulle tvinga storföretag att offentligt redogöra för hur mycket skatt man betalar i olika länder. Förslaget röstades ned i EU:s konkurrenskraftsråd den 28 november 2019. Sverige röstade då nej tillsammans med länder som Luxemburg, Irland, Malta och Cypern – länder som brukar kritiseras för att vara just skatteparadis.

– Gör man en uträkning gällande välfärden hade de pengar som försvinner från Sverige i skatteflykt räckt till 45 000 sjuksköterskor. Det hade bland annat löst Sveriges sjuksköterskebrist, och det hade minskat de ekonomiska klyftorna – men det skulle framför allt ge Sverige en mer rustad och robust välfärd, liksom ett legitimt skattesystem, sade Tony Haddou sitt inledande anförande.

Foto: Julia LindblomRiksdagsledamoten Tony Haddou tog initiativ till debatten med anledning av hjälporganisationen Oxfams granskande rapport om skatteflykt.
Foto: Julia Lindblom
Riksdagsledamoten Tony Haddou tog initiativ till debatten med anledning av hjälporganisationen Oxfams granskande rapport om skatteflykt.

Tony Haddou framhöll vikten av att införa en offentlig och transparent land för land-rapportering. Men det höll inte Magdalena Andersson med om.

– Vad gäller land för land-rapporteringen så kan man få intrycket av Tony Haddou att om bara den görs offentlig, så kommer alla problem kommer att försvinna. Så är det naturligtvis inte, svarade Magdalena Andersson.

Hon underströk att det faktum att skattemyndigheterna redan har tillgång information om beskattning, och sade att det också finns negativa konsekvenser med att införa en offentlig land för land-rapportering.

– Därutöver kan det såklart finnas ett värde i att journalister och allmänhet kan granska detta. Det är någonting som ligger på plussidan när det gäller att göra denna information offentlig. Det som ligger på minussidan är att det är flera länder som är väldigt tveksamma till att över huvud taget vara med i detta samarbete, kommenterade Magdalena Andersson frågan.

Tony Haddou sade då att de länder som varit tveksamma kring frågan varit just länder som brukar klassas som skatteparadis, såsom Cypern, Malta och Irland.

Finansministern Magdalena Andersson menade att orsaken till att Sverige röstade nej i rådet till en offentlig land för land-rapportering handlade om att ”skattefrågor är en nationell kompetens”, och att besluten i EU måste ”ske med enhällighet”.

Tony Haddou påpekade att Magdalena Andersson endast nämnde exempel på åtgärder som Sverige är skyldiga till genom EU:s lagstiftning och inte fört en egen proaktiv politik mot skatteflykt. Något Magdalena Andersson hävdade inte stämde, och att hon suttit på flera ministermöten i Bryssel för att tillsammans med andra EU-länder besluta om åtgärder mot skatteflykt.

– I Bryssel, som finansministern tog upp, vet vi att näringslivets lobbyister många gånger styr den politiska agendan. I Sverige drar man faktiskt tillbaka lagförslag för att man inom näringslivet är sura. Det är ju det som är problemet, svarade Tony Haddou och fortsatte:

– Lyssna mer på folket än på näringslivet – annars kommer inte skatteflyktsförslag som verkligen skapar skillnad att läggas fram.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga