Inrikes #96/2020

Experten: Arbetsköparna segrare även i nytt las-avtal

Örjan Edström, professor emeritus i arbetsrätt vid Umeå universitet, menar att den nya las-överenskommelsen gynnar arbetsgivaren. Foto: Jenny Frejing/Svenskt Näringsliv, Axel Green, Sofia Strömgren Montage: Arbetaren

Arbetsköparna är fortfarande vinnarna och maktbalansen tippar i deras riktning. Det är en slutsats professor Örjan Edströms står fast vid, trots Kommunals och IF metalls korrigeringar. Bättre än regeringens las-utredning, men jämfört med tidigare regler är det knappast någon facklig seger, säger han.

Kommunal har ”givit litegrann men fått väldigt mycket”. Det var Kommunalordföranden Tobias Baudins omdöme om resultatet av den korrigerade versionen av PTK och Svenskt Näringslivs las-överenskommelse som IF Metall och Kommunal nu anslutit sig till och som nu går vidare till regeringen för att bli lag för alla Sveriges anställda. Men Örjan Edström, professor emeritus i arbetsrätt vid Umeå universitet, ser smolk i segerbägaren. 

– Facken har fått göra i grunden stora eftergifter vad gäller anställningsskyddet och vad man fått är bromsklossar för arbetsgivarnas flexibilitet. I jämförelse med Toijjerutredningen är är det här bättre. Men hade man inte haft januariavtalet, då hade man inte kunnat säga att det är en facklig seger på något sätt, säger Örjan Edström. 

Det låg redan i januariavtalet att en förskjutning skulle gå i den här riktningen och att det blir en förändrad maktbalans det är helt klart.

Örjan Edström, professor emeritus i arbetsrätt vid Umeå universitet

Den modell för kompetensutveckling och nyligen införda begränsningar kring hyvling, inhyrning och hyvling väger inte upp. Arbetsgivarna är vinnarna i den nya överenskommelsen och maktbalansen på arbetsmarknaden skulle förskjutas till deras fördel om den blir lag. Det är den slutsats som Örjan Edström drar.

– Det är en mindre förskjutning än det blivit med toijerutredningen, att luckra upp saklig grund-kravet är viktiga grejer för arbetsgivarsidan. De viktiga grejer de vill ha ligger fortfarande i den nya överenskommelsen. Det låg redan i januariavtalet att en förskjutning skulle gå i den här riktningen och att det blir en förändrad maktbalans det är helt klart, säger han.

Sedan januariavtalets riktlinjer för en flexibiliserad lag om anställningsskydd, via regeringens så kallade Toijerutredning, till PTK och Svenskt Näringslivs första överenskommelse har Örjan Edström, tillsammans med andra arbetsrättsexperter, i Arbetaren hållit med fackliga kritiker som pekat på en övervägande fördel för arbetsköparna. Två av dessa fackliga kritiker var Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog vars slutsats var att en lag enligt toijerutredningen lämna ”inget skydd mot godtycke kvar”.

Den första överenskommelsen som PTK och Svenskt Näringsliv träffade var, enligt honom, ”en sminkad gris”. I Arbetaren gjorde han också klart att en förändring av las-formuleringen om att det ska krävas saklig grund för att säga upp personal var något förbundet aldrig skulle kunna gå med på. När LO-ledningen gjorde det, lämnade Kommunal och fyra andra LO-förbund las-förhandlingarna i protest. 

– Vår hållning är att vi inte är beredda att diskutera ”saklig grund” som LO och Svenskt Näringsliv gjort. Det kommer Kommunal aldrig göra och därför klev vi av. Nu har LO-styrelsen ändrat sig och det ska inte längre ingå i förhandlingarna. Men om det finns framtid för Kommunals deltagande det är för tidigt att svara på, sade Johan Ingelskog till Arbetaren.

Efter omstartade förhandlingar sade en enig LO-styrelse i oktober nej till det förslag som beskrivits som ”en sminkad gris”, men på fredagen vände Kommunal och anslöt sig tillsammans med IF Metall till detta avtal. 

Vi upplever ändå att vi har givit litegrann men fått väldigt mycket, och därför kunde vi säga ja till det här.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal

Men facket fick igenom ett antal förändringar, som halverad tid för att en tillfällig anställning går över till tillsvidareanställning, en tre månaders omställningstid vid hyvling och att en inhyrd som arbetat i två år på samma arbetsplats måste erbjudas fastanställning där.

Men avtalet innebär fortfarande att ”saklig grund” byts mot ”sakligt skäl” och bland annat medför att det räcker med att en anställd upplevs ha samarbetssvårigheter ”som inverkar negativt på arbetsplatsen” för att kunnas sägas upp av personliga skäl. Blir överenskommelsen lag kan en arbetsköpare också undanta tre personer från las-turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist och för företag anslutna till Svenskt Näringsliv kan 15 procent av de anställda undantas från turordningen.   

– Det är surt. Samtidigt är det fem undantag i Toijerutredningen. Det här hade vi helst inte velat röra, det är inget att snacka om. Men i en förhandling så är det ett givande och tagande. Vi upplever ändå att vi har givit litegrann men fått väldigt mycket, och därför kunde vi säga ja till det här, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren och vidhåller att resultatet för förbundets medlemmar är bättre än med nuvarande regler.

Men Örjan Edström delar som sagt inte Kommunals bedömning. 

–Man har tvingats ta och fått vissa saker som är framgångar i facklig synvinkel. Men huvuddelen förändrar maktbalansen. Jämför man med tidigare regler och om man kör på det här avtalet och omvandlar det till lag så är det klart ett steg till arbetsgivaren fördel, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga