Inrikes #93/2020

Nytt avtal i byggbranschen – strejk avblåst

Strejken i byggbranchen är avblåst och parterna har enats om ett nytt avtal. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den varslade byggstrejken är avblåst efter att Byggnads och Byggföretagen har accepterat medlarnas slutbud. Utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, ett stärkt huvudentreprenörsansvar och fler verktyg för att komma åt lönedumpning. Det är exempel på innehållet i avtalet som Byggnads kallar historiskt.

– Det här är ett historiskt avtal. Där lagstiftarna gick bet klev landets byggnadsarbetare in. Där politiken misslyckades visade Byggnads medlemmar vad ett starkt och enat fackförbund kan åstadkomma. Att ge de regionala skyddsombuden ökad tillträdesrätt kommer inte lösa alla problem i byggbranschen men det ger oss verktygen att göra skillnad på riktigt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp