Signerat #93/2020

Myten om den flexibla generationen

Odessa Fardipour är frilansjournalist. Foto: Privat

Det hävdas att milleniegenerationen värdesätter frihet och flexibilitet framför fasta anställningar. Men vi jobbar inte med gigvillkor för att vi valt det, och frågan är hur länge till vi orkar.

När jag var liten fick jag höra att man kunde få en guldklocka efter 25 år i trogen tjänst. Det var ett helt samhälle och en hel evighet sen, eller hur. 

Guldklockans tid är sedan länge förbi och vi lever numer i en växande gigekonomi där det påstås att allt fler unga “väljer” gigjobb, hippa kontor och ett flyktigt liv framför 9-5 och trygga anställningsvillkor. 

Det hävdas även att den urbana ungdomen, milleniegenerationen, alltså barn som jag, födda mellan 1980 och 1990 , värdesätter frihet och flexibilitet framför så obetydliga förmåner som fast lön, friskvård, sjuklön, psykisk hälsa , betald semester och intyg som uppfyller bostadsförmedlingens orimliga krav.

Låt oss krossa den här kapitalistiska lögnen en gång för alla och tysta den med lite välbehövlig sanning. För både du och jag vet att verkligheten ser annorlunda ut. Och en sak till, företag som Foodora och Uber Eats är inte de enda gig-bovarna i dramat. De är bara mer öppna med sin affärsmodell. 

Att det det gigekonomiska väldet spridit sig som en löpeld över flera svenska företag och branscher har knappast undgått någon. Och det finns betydligt skarpare röster än min, som har bevakat just det här området.  Men att det lever också hos branscher som flitigt slår sig för bröstet genom att öppet proklamera sitt gigmotstånd, är det få som känner till. 

Att jag anställdes via sms från dag till dag, att det var upp till mig att göra mig så “behaglig” som möjligt genom att tacka ja till allt och pitcha in de mest innovativa reportagen var inget jag reflekterade över.

Vi pratar om medieföretag som skriver långa och kritiska reportage om gigekonomins tyranniska och förslavande villkor.

Låt oss kalla in det första vittnet, Odessa, 33 år gammal, utbildad journalist, med två kandidatexamen under bältet. Bor i andra hand och springer just nu mellan tre olika behovsanställningar i Stockholms coronasmittade kollektivtrafik. Jobbar över 100 procent, men lever fortfarande inte upp till bostadsförmedlingens lönekrav efter 14 år i bostadskön. Odessa är en av många ofrivilliga gigarbetande journalister utan Foodorajacka.

För något år sedan fick jag inhopp som reporter på en av landets etablerade tidningar, tacksamheten över att ha ett jobb överskuggade anställningsvillkoren. Att jag anställdes via sms från dag till dag, att det var upp till mig att göra mig så “behaglig” som möjligt genom att tacka ja till allt och pitcha in de mest innovativa reportagen var inget jag reflekterade över.  Jag var bara glad och tacksam. Dagar, blev veckor, veckor blev två och en halv månad, när jag fick veta att jag inte behövdes längre. Då var jag nio dagar från att uppfylla kravet på tre ordentliga lönespecar som bostadsförmedlingen krävde av mig. Nio dagar ifrån att få ett förstahandskontrakt.

Men det är inte bara bostadshoppet som slås i spillror när man jobbar så här. Det är det mentala kaoset, att varje vecka behöva förhålla sig till en ny chef, ny arbetsgivare, nya kollegor, nya zoomsamtal, ny företagskultur, nya kontorsadresser  och samtidigt förväntas leverera på toppnivå.

Jag vet inte hur länge jag kan leva så här. Men det jag vet är att det inte är något jag “valt” , utan något jag och många blivit tvingade till.

Den urbana ungdomen, milleniegenerationen behöver inga guldklockor. Vi vill bara leva ett värdigt liv utan att vara beroende av föräldrarnas generositet.  Vi vill ha trygga jobb,  någonstans att bo och inte hållas vakna av en ständig framtidsoro. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga