Film #93/2020

Etik och estetik i thriller från tjeckiskt 1980-tal

Foto: Njutafilms

Juraj och Michal får redan första dagen på prästseminariet veta vad som gäller: håll tyst så slipper vi bråk från myndigheterna. Det är 1980-tal och vinter i Tjeckoslovakien. Överallt har staten öron och det är ett mirakel att prästseminariet fortfarande får driva sin undervisning i en gammal fabriksliknande byggnad. Trosfriheten var garanterad genom konstitutionen men […]

Juraj och Michal får redan första dagen på prästseminariet veta vad som gäller: håll tyst så slipper vi bråk från myndigheterna. Det är 1980-tal och vinter i Tjeckoslovakien. Överallt har staten öron och det är ett mirakel att prästseminariet fortfarande får driva sin undervisning i en gammal fabriksliknande byggnad. Trosfriheten var garanterad genom konstitutionen men att utöva sin tro öppet kunde ställa till problem även om större delen av befolkningen var religiösa, de flesta katoliker.

Skolans tillstånd kan alltså dras in vilket dag som helst, en av prästerna har tvingats att bli angivare. En dag sitter en lapp på anslagstavlan med uppmaning till hungerstrejk i protest mot hotet mot skolans integritet. Genast börjar hemliga polisens jakt på upphovsmannen, en efter en tvingas eleverna till förhör och dramat blir en thriller.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984