Kulturtipset #92/2020

Abortstriden ut på gatan

En skylt på en abortklinik där det står "Stand up for women's health.
En skylt på en hotat abortklinik, som deklarerar stöd till kvinnorna de har som patienter. Foto: Fuuse Films

Ronald Reagan, republikansk president i USA 1981–1989 gjorde sig bland annat känd för att aktivt villkora bistånd till organisationer vars verksamhet inbegrep sexualpolitisk verksamhet som aborter – även upplysning om abort kunde leda till indraget bistånd. Detta var en politik som fortsatte under senare republikanska presidenter. Som en av de första förändringarna under sin ämbetsperiod […]

[DOKUMENTÄR] Striden om aborterna
Av Deeyah Khan
SVT Play fram till den 21 maj 2021

Ronald Reagan, republikansk president i USA 1981–1989 gjorde sig bland annat känd för att aktivt villkora bistånd till organisationer vars verksamhet inbegrep sexualpolitisk verksamhet som aborter – även upplysning om abort kunde leda till indraget bistånd. Detta var en politik som fortsatte under senare republikanska presidenter.

Som en av de första förändringarna under sin ämbetsperiod rev Barack Obama upp biståndsförbud mot organisationer som informerar och stöttar aborter, medan Donald Trump kort efter sin installation deklarerade och genomförde en återgång till abortförbudet för biståndsorganisationer i bland annat flera afrikanska länder. Trump har också utökat sitt engagemang genom att stötta också hårdföra abortmotståndare nationellt i USA.

SVT Play visar den norsk-brittiska journalisten och filmaren Deeyah Khans film Striden om aborterna där hon har rest runt i några sydstater där några få kliniker fortfarande hävdar rätten till kvinnors abortval, trots ett ofta våldsamt och för de abortsökande kvinnorna traumatiskt motstånd.

Deeyah Khan

I september i år beslutade Alabamas myndigheter att abort skulle förbjudas helt och hållet, utan undantag ens för graviditet efter våldtäkt eller incest. Dock undanröjer ett domslut, ”Roe mot Wade” från 1973, där USAs högsta domstol förkunnade att varje amerikan har rätt till fri abort, delstatens myndighetsbeslut.

Striden pågår nu på parkeringsplatserna utanför de tre abortklinikerna som fortfarande finns i staten, där kvinnor som söker abort hånas och förföljs av grupper med plakat och megafoner. I och med domaren i Högsta domstolen Ruth Bader Ginsburgs död har Trump kunnat utse en känd abortmotståndare i hennes ställe, vilket innebär ett reellt hot mot de få abortklinikerna som finns kvar.

Abortmotståndare med en banderoll där det står Strong familys make strong nation.
Foto: Fuuse Films

Khan intervjuar demonstranter, patienter och personal under sin resa, hon berättar att sedan i slutet av 1970-talet har 42 bombattentat, 26 mordförsök och 11 mord utförts mot personal som arbetar med abortfrågor.

George Tiller, läkare och föreståndare på en abortklinik i Kentucky, mördades 2009 efter att ha överlevt flera attentat och mordförsök. Mördaren, som avtjänar livstids fängelse, hyllas som en hjälte av organisationer som Donald Trump öppet stöttar.

De intervjuade vittnar om att våldet tydligt ökat sedan Trumps installation som president 2016.

Deeyah Khan förmedlar en verklighet som kämpar mot klockan, Trumps sista ord på presidentposten kan bli sista spiken mot rätten till abort i flera stater, och ett ökat våld emot de som fortfarande stöttar kvinnor till ett fritt val.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984