Inrikes #88/2020

Svensk handel: ”Vill de ha lön får de fortsätta arbeta”

Per Dalekant, chef för processjuristerna på Svensk Handel Foto: Teko

Handels kallar Svensk handels kartläggningsrutin av fackligt medlemskap inför strejken för både förkastlig och olaglig. Men anklagar också motparten för att uppmana till strejkbryteri. Det stämmer inte, säger Svensk handel, men förklarar att de förutsätter att oorganiserade jobbar som vanligt.

Rutinen att inför konflikt uppmana medlemsföretagen att förmå de anställa att skriva på en blankett där de uppger om det är medlemmar i facket har tidigare använts av Almega. Nu har även Svensk handel anammat metoden, en metod som facket anser bryter mot GDPR och utgör en uppmaning till strejkbryteri. Men i likhet med Almega så ser Svensk handel inget konstigt med det.

–  Vi är intresserade av vilka som kommer delta i konflikten. De som väljer att inte delta i konflikten har möjlighet att fortsätta arbeta. Det innebär inte strejkbryteri. Att arbetsgivarna förbereder sig för fortsatt drift är inte heller strejkbryteri. Vi är inte skyldiga att lägga ned arbetet helt, säger Per Dalekant, chef för processjuristerna på Svensk handel. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984