Inrikes #88/2020

Regeringen vill inte lägga sig i ”strategisk avtalsshopping”

Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons, Skärmdump/Riksdagen Montage: Arbetaren

Genom sitt statliga ägarskap i järnvägsbolaget Infranord går regeringen i bräschen för aggressiv strategisk avtalshopping. Det anser Vänsterpartiet och kräver svar från näringsminister Ibrahim Baylan (S) om det är vad regeringen anser vara ”föredömligt” ägarskap. Men ministern ville inte ta ställning på fredagens riksdagsdebatt.

Statliga Infranords planer på att byta arbetsköparorganisation och därmed avtal, som Arbetaren var först med att rapportera, har nu satts i rullning. När planerna uppdagades anklagade facket arbetsköparen för att genom avtalsshopping försöka göra sig av med förmånliga pensions- och semestervillkor. På fredagen blev frågan riksdagspolitik när Vänsterpartiet anklagar regeringen för att genom sitt ägarskap ”gå i bräschen” för ”aggressiv” och ”strategisk avtalsshopping”. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984