Utrikes #86/2020

Allt osäkrare i Afghanistan efter nytt terrordåd

Universitetet i Kabul förvandlades till ett blodbad.
Universitetet i Kabul förvandlades under måndagen till ett blodbad sedan beväpnade terrorister återigen attackerade en skola i den afghanska huvudstaden. Foto: Rahmat Gul/TT

Måndagens terrordåd på Kabuls universitet var den andra blodiga attacken i Afghanistan på kort tid. Nu ökar osäkerheten återigen i det svår krigsdrabbade landet.

Det var i måndags förmiddag som en grupp beväpnade män stormade Kabuls universitet. Minst 20 personer dödades när terroristerna öppnade eld inne i flera fyllda föreläsningssalar. Lika många ska också ha skadats, enligt de lokala myndigheterna.

Vittnen förklarar att området liknade ett slagfält.

– Det är ett blodbad inne på universitet, säger en lärare på plats till nyhetsbyrån Reuters.

Andra vittnen säger till nyhetsbyrån att de beväpnade terroristerna sköt mot varenda student de såg.

Terrorattacken mot universitet är den andra mot en skola på kort tid. Så sent som förra lördagen, den 24 oktober, dödades minst 18 personer, varav många tonåringar, när en självmordsbombare slog till mot en skola i en annan del av huvudstaden. Samma dag dödades dessutom nio civila och två polismän i två andra attacker i Ghazniprovinsen i de östra delarna av landet.

Det är också ett sätt att skapa rädsla för att på så sätt visa styrka. Men också för att visa på statens oförmåga att skydda befolkningen. Terroristattacker som de här är en billig form av krigsföring.

Therese Pettersson, forskningssamordnare vid institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet.

De senaste veckornas händelser gör att läget i Afghanistan återigen tycks bli allt mer osäkert. Det menar Afghanistanskännaren och forskningssamordnaren vid institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, Therese Pettersson.

– Säkerhetsläget i landet är väldigt skört och det har absolut gått åt fel håll nu under hösten efter ett år med mindre dödligt våld än på länge, säger Therese Pettersson till Arbetaren.

Therese Pettersson vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet oroas över hösten utveckling i Afghanistan.  Foto. Mikael Wallerstedt
Therese Pettersson vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet oroas över hösten utveckling i Afghanistan. Foto. Mikael Wallerstedt

Talibanerna, som under året fört fredssamtal med USA och den afghanska regeringen, säger själva i ett uttalande att de inte har något med måndagens terrordåd att göra. I stället har den islamistiska terrororganisationen IS tagit på sig ansvaret.

– Vi ser ju att IS är försvagade när det gäller strider vid frontlinjen och då använder man sig gärna av så kallade mjuka mål som väcker uppmärksamhet och starka reaktioner. Att attackera skolor och sjukhus är lite av deras signum. Det är också ett sätt att skapa rädsla för att på så sätt visa styrka. Men också för att visa på statens oförmåga att skydda befolkningen. Terroristattacker som de här är en billig form av krigsföring, säger Therese Pettersson som nu oroas över det upptrappade läget i det sedan länge krigsdrabbade landet. 

– Tyvärr ser vi ingen närstående minskning av våldet och trots fredsförhandlingarna med talibanerna tidigare i år så har det knappast inneburit någon lösning på problemen. Det känns nästan omöjligt att säga något om den kommande utvecklingen.

Afghanistans president Ahraf Ghani kallar måndagens dåd för en ”föraktlig terrorhandling” och utlyste tisdagen till nationell sorgedag för att hedra offren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga