Utrikes #81/2020

Vill se generalstrejk om Trump inte accepterar valet

Strejkande bilfabriksarbetare värmer sig runt en brasa. Det är kväll eller natt och de håller skyltar med texten UAW on strike.
Uppmaningen till generalstrejk kommer i en tid med historiskt mycket strejkaktivitet i USA. På bilden syns strejkande arbetare vid General motors, 2019. Foto: Laurie Skrivan/AP/TT

En lokalavdelning inom det amerikanska facket AFL-CIO uppmanar till generalstrejk om Donald Trump vägrar acceptera en valförlust.

Farhågorna att Donald Trump inte kommer att respektera valresultatet vid en valförlust växer inför det amerikanska presidentvalet om drygt två veckor. Han har upprepade gånger hävdat valfusk och vägrat svara på frågan om han kommer medverka till en överlämning av makten. ”Vi får se vad som händer”, svarade han på den frågan i september.

Nu har en lokalavdelning av det amerikanska facket AFL-CIO gått ut med en uppmaning till generalstrejk om Donald Trump försöker ”stjäla valet”. Rochester-avdelningen av AFL-CIO, som organiserar 70 000 medlemmar, skriver i ett uttalande att de står i stark opposition till varje försök att omstörta, förvränga eller bortse från valresultatet.

Vi hoppas kunna uppmuntra andra arbetargrupper att påbörja diskussionen om möjliga strategier om Trump och hans supporters inte följer den konstitutionella överlämningen av makten.

Dan Maloney, president i Rochester AFL-CIO

De skriver vidare att generalstrejk är det mest kraftfulla vapnet i arbetarrörelsens historia och att en enad arbetarklass som vägrar arbeta, har större makt än någon ”aspirerande despot”.

– Vi hoppas kunna uppmuntra andra arbetargrupper att påbörja diskussionen om möjliga strategier om Trump och hans supporters inte följer den konstitutionella överlämningen av makten, säger Rochester AFL-CIO:s president Dan Maloney i ett uttalande.

Uppmaningen till generalstrejk kommer i en tid med historiskt höga strejknivåer i USA. Strejker relaterade till pandemin och Black Lives Matter har gjort att strejkaktiviteterna i USA är på en nivå som inte setts sedan andra världskriget. Detta enligt organisationen Payday Reports strejkstatistik.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984