Inrikes #79/2020

Facket: Stor majoritet för hyvlingsvägran

Region Skånes trafiknämnds ordförande Andreas Schönström står bakom fackets krav på Arriva att inte hyvla de anställdas tjänster. Foto: Johan Nilsson/TT Montage: Arbetaren

Personalen på Pågatågen i Skåne känner vind i seglen i kampen mot Arrivas planerade hyvling av tjänsterna. 270 av 318 har uppgett till facket att de inte kommer att acceptera tågoperatörerens erbjudande om nya hyvlade tjänster. Samtidigt har frågan blivit partipolitik med löften om att ”agera” mot Arrivas planer.

Tågoperatören Arriva vill att alla lokförare och tågvärdar på Pågatågen i Skåne ska gå från heltid till max 80 procents anställningsgrad. Det vill inte personalen och enligt facket har 270 av 318 anställda meddelat att de tänker säga nej till arbetsköparens uppmaning att omvandla sin tjänst till deltid, trots liggande hot om uppsägning.

– Just nu har vi väldigt stor sammanslutning på jobbet. I denna stund har 270 av 318 meddelat att de inte kommer skriva på någonting. Med stödet från politiker och allmänhet blir man modigare, säger Ola Brunnström, lokförare och förhandlingsansvarig för Sekos klubb Pågatåg. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga