Utrikes #77/2020

Fackliga ledare: utred Amazon för spionage

Bland de som undertecknat brevet finns fackliga ledare från 15 länder, däribland från franska CGT, spanska CCOO, brittiska GMB och tyska Verdi. Från Sverige har bland annat ordföranden för Handels undertecknat brevet. Foto: Michel Spingler/TT

Fackliga ledare från 15 länder kräver nu i ett gemensamt brev att EU-kommissionen ska utreda Amazon för spionage mot fackligt aktiva. Bland de som undertecknat brevet i Sverige finns företrädare för Handels, Unionen, Sveriges ingenjörer och SEKO.

”Amazons planer på att öka övervakningen av arbetare runt om i Europa och globalt är en påminnelse om att EU:s institutioner ingående måste granska Amazons affärer och arbetsplatspraktiker över hela kontinenten, då vi misstänker att de strider mot europeisk arbetsrätt, data- och integritetslagstiftning”, skriver de fackliga företrädarna i det gemensamma brevet, som är adresserat till EU-kommissionärerna Nicolas Schmidt och Thierry Breton i Bryssel. 

Bakgrunden till kravet på utredning är bland annat den jobbannons Amazon nyligen publicerade i USA. Nätjätten sökte en underrättelseanalytiker som skulle rapportera om ”den fara facklig organisering utgör”. Efter att annonsen uppmärksammades i media och fick stor kritik plockade Amazon snabbt bort den från hemsidan. Amazon påstås även ha övervakat arbetare genom deras privata Facebookgrupper och sociala medier. 

Bland de som undertecknat brevet finns fackliga ledare från 15 länder, däribland från franska CGT, spanska CCOO, brittiska GMB och tyska Verdi. Från Sverige har ordföranden för SEKO, Sveriges ingenjörer, Handels och Unionen undertecknat brevet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984