Tårgas mot demonstration för fri abort i Mexiko

Polis och demonstranter drabbade samman när hundratals kvinnor i måndags tågade genom gatorna i Mexico City för att kräva att landet avkriminaliserar abort.

Utrikes
Rödklädda personer med hjälp står mellan demonstranter och poliser med plexiglassköldar som stänkts ned med rosa färg.
Polisen mötte demonstranterna med tårgas. Idag är abort endast lagligt på ett fåtal ställen i Mexico.
Foto: Marco Ugarte/TT

Det blev stundtals våldsamt när polis satte in tårgas mot demonstranterna som i måndags, på den internationella dagen för abort, krävde rätt till fria och säkra aborter. Idag är abort endast lagligt i huvudstaden Mexico City samt i delstaten Oaxaca i de södra delarna av landet.

Myndigheterna hade satt in en grupp av kvinnliga poliser för att bevaka demonstrationen. Detta som ett försök att lugna demonstranterna. Men när flaskor började kastas från delar av demonstrationståget sattes tårgas in och tumultartade scener utspelade sig. Några poliser skadades lindrigt.

Samtidigt samlades även motdemonstranter från flera konservativa grupper på gatorna för att provocera demonstranterna.

Rätten till abort har varit en het politisk fråga i Mexiko, precis som på många andra håll runt om i världen, de senaste åren. Så sent som sommaren 2016 avslog landets högsta domstol ett förslag om att legalisera abort.

Abort är olagligt i större delen av landet så länge graviditeten inte sätter moderns liv i fara och olagliga aborter kan ge fängelse på upp till fem år.

Flera liknande demonstrationer har de senaste åren hållits med krav på att kvinnor själva ska få bestämma över sina kroppar.