Utrikes #76/2020

Tårgas mot demonstration för fri abort i Mexiko

Rödklädda personer med hjälp står mellan demonstranter och poliser med plexiglassköldar som stänkts ned med rosa färg.
Polisen mötte demonstranterna med tårgas. Idag är abort endast lagligt på ett fåtal ställen i Mexico. Foto: Marco Ugarte/TT

Polis och demonstranter drabbade samman när hundratals kvinnor i måndags tågade genom gatorna i Mexico City för att kräva att landet avkriminaliserar abort.

Det blev stundtals våldsamt när polis satte in tårgas mot demonstranterna som i måndags, på den internationella dagen för abort, krävde rätt till fria och säkra aborter. Idag är abort endast lagligt i huvudstaden Mexico City samt i delstaten Oaxaca i de södra delarna av landet.

Myndigheterna hade satt in en grupp av kvinnliga poliser för att bevaka demonstrationen. Detta som ett försök att lugna demonstranterna. Men när flaskor började kastas från delar av demonstrationståget sattes tårgas in och tumultartade scener utspelade sig. Några poliser skadades lindrigt.

Samtidigt samlades även motdemonstranter från flera konservativa grupper på gatorna för att provocera demonstranterna.

Rätten till abort har varit en het politisk fråga i Mexiko, precis som på många andra håll runt om i världen, de senaste åren. Så sent som sommaren 2016 avslog landets högsta domstol ett förslag om att legalisera abort.

Abort är olagligt i större delen av landet så länge graviditeten inte sätter moderns liv i fara och olagliga aborter kan ge fängelse på upp till fem år.

Flera liknande demonstrationer har de senaste åren hållits med krav på att kvinnor själva ska få bestämma över sina kroppar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga