Inrikes #76/2020

Skärpta motsättningar i las-förhandling

Lagen om anställningsskydd
Enligt flera källor med insyn är planen att en överenskommelse ska få formen av ett nytt huvudavtal för arbetsmarknaden, som Saltsjöbadsavtalet. Foto: Axel Green

Går allt enligt plan ska det finnas en överenskommelse om förändrat anställningsskydd på torsdag morgon. Just nu är tanken att ett nytt ”saltsjöbadsavtal” ska ersätta lagstiftning. Men källor med insyn säger att slopandet av ”saklig grund” för uppsägning har blivit ett villkor för att arbetsköparna ska skriva under.

På onsdagen gick förhandlingarna om förändrade regler för uppsägning in i den kritiska slutfasen. Enligt Arbetarens källa med insyn har planen varit att slutförhandla sent på onsdagskvällen. Men på söndagen ska arbetsköparna i Svenskt Näringsliv ha meddelat att slopandet av begreppet ”saklig grund” för uppsägning är ett villkor för att de ska skriva under en överenskommelse.

Medan tjänstemännen i SACO och TCO som förhandlar gemensamt genom PTK, varit beredda att förhandla detta, har LO:s förhandlare efter interna motsättningar förbundit sig att inte gå med på några sådana förändringar. Men kravet låg på måndagen kvar.

”Alla frågor är på bordet”, uppger en källa med insyn till Arbetaren.

Enligt flera källor med insyn är planen att en överenskommelse ska få formen av ett nytt huvudavtal för arbetsmarknaden, som Saltsjöbadsavtalet. En sådan överenskommelse skulle i så fall sikta på att göra faktiska lagändringar överflödiga. Källornas uppgifter bekräftas av Arbetarens källa.

”Ja, huvudavtal är den troligaste formen”, uppger källan. 

Innan helgen uppgav en källa med insyn till Arbetaren att stämningen i förhandlingen var god och konstruktiv. Den omstart som LO:s representantskap krävt efter de interna bråken, märktes inte av i de faktiska förhandlingarna.

LO är sedan beslutet tillåtna att förhandla om undantag i las-turordningen, det vill säga regeln om att den som sist anställs också får gå först vid nedskärning. Men däremot får de inte förhandla bort ”saklig grund” och en slutöverenskommelse kan stoppas i omröstning. Om alla LO-förbunden röstar som de tidigare tyckt skulle det innebära att en sådan överenskommelse skulle falla.

Men enligt källor till Arbetet finns det fortfarande LO-förbund som är villiga att släppa ”saklig grund”, det har inte framgått exakt vilka, men exempelvis IF Metall har tidigare varit det. Det är dock oklart exakt vad som händer om några av de tidigare kritiska förbunden övertalas och om en överenskommelse utan alla förbund ändå blir bindande för de som ställer sig utanför.

Det är också oklart vad som händer med de fack som aldrig varit en del av förhandlingarna, såsom Hamnarbetarförbundet och SAC – Syndikalisterna. Det kan dock konstateras att det senaste huvudavtalet aldrig undertecknades av Byggnads, Transport och Målarna, men band dem att följa det ändå. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga