Inrikes #76/2020

Demonstration mot utvisningarna i Karlstad

I lördags anordnades en demonstration mot utvisningarna till Afghanistan på Stora Torget i Karlstad. Endast 50 personer kunde delta på grund av coronarestriktionerna. Foto: Privat

De senaste veckorna har två ensamkommande ungdomar tagit sina liv i Karlstad, efter att ha fått utvisningsbeslut. I lördags anordnade föreningen Vi i Världen en demonstration på Stora Torget i protest mot utvisningarna till Afghanistan.

Det var ett femtiotal personer, så många som de nuvarande corona-restriktionerna tillåter, som samlades på Stora Torget i Karlstad i lördags för att protestera mot utvisningarna till Afghanistan. Demonstrationen anordnades av föreningen Vi i Världen, som arbetar för ensamkommandes och nyanlända familjers rättigheter. 

Viktoria Sterner är en av initiativtagarna till demonstrationen. Hon berättar att de senaste veckorna har två unga ensamkommande killar tagit sina liv i Karlstad, efter att ha fått utvisningsbeslut.

– Deras kompisar kontaktade mig och ville att vi skulle göra något. Det blev först en ljusmanifestation, också här på torget i Karlstad. Sedan åkte vi till Stockholm för att demonstrera utanför afghanska ambassaden. Det resulterade i att vi fick träffa ambassadören. Nu ligger kampen i att riva samförståndsavtalet mellan Sverige och Afghanistan, vilket innebär att Afghanistan får bidrag av Sverige varje år för att utvisa människor med tvång. 

Foto: Privat Riksdagsledamoten Håkan Svennling från Vänsterpartiet var en av talarna under demonstrationen.
Foto: Privat
Riksdagsledamoten Håkan Svennling från Vänsterpartiet var en av talarna under demonstrationen.

Förra hösten stängde Migrationsverket ned alla boenden, lägenheter och villor för nyanlända och ensamkommande i Värmland. Det resulterade i att många nyanlända barnfamiljer tvingades bryta upp från skola och vänner och flytta många mil norrut, utan att få ta med sig mer än 25 kilo packning.

Reaktionerna från civilsamhället i Karlstad lät dock inte vänta på sig. Tack vare insamlingar på sociala medier och hjälp från frivillighetsorganisationer lyckades man trygga boendet för många personer.

Arbetaren har tidigare rapporterat om familjen Barati, som skulle tvingats bryta upp från Karlstad och flytta till 96 mil till Jörn. Tolvåriga Zahra Barati var en av dem som talade under demonstrationen.

– Zahra lever här i Karlstad i en extremt jobbig situation. Den är omänsklig och strider helt klart mot Barnkonventionen som är lag i Sverige nu. Senast häromdagen var det en explosion i Afghanistan med 14 döda varav fem var barn. Tänk att Zahra läser eller ser sådant på tv och vet att hon ska utvisas dit. Det är fruktansvärt, säger Viktoria Sterner.

Ali Sansho är 21 år och kom till Sverige från Afghanistan för fem år sedan. Han läser lastbil- och mekaniklinjen sista året på gymnasiet i Karlstad och tar studenten nästa termin. 

– Situationen är tuff för mig. Jag måste hitta ett fast jobb nu på grund av gymnasielagen. Det är coronatider och nästan omöjligt. Många av mina vänner som fått avslag flyr nu till Frankrike och måste börja om från början. De måste lämna skolan, vännerna, språket och hitta nya vägar. Men de vill stanna i Sverige, säger Ali Sansho.

Se Zahra, 12 år, tala på lördagens demonstration mot utvisningar i Karlstad:

Video: Privat
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp