Kommentar #74/2020

Dagens skattesänkningar är morgondagens svångrem

Annie Hellquist, tf. chefredaktör på Arbetaren Foto: Axel Green

Jublet över att det finanspolitiska ramverket övergetts i höstens budget är prematurt. Överskottsmålet kommer att komma tillbaka – och då med lägre skatteintäkter för att nå det. Vi lånar nu alltså för att sänka statskassans framtida inkomster. Vore staten en familj hade den blivit anmäld till Lyxfällan.

Flera vänsterlutande socialdemokrater jublar över att det finanspolitiska ramverket, som kräver att budgeten går med överskott, har med höstbudgeten kastats överbord. Men snarare än ett brott mot ramverket har budgetutspelen fungerat som en manifestation av av det. Såväl ministrar som ekonomireportrar hänvisar till de fiktiva ladorna. Titta, vi har varit duktiga och sparat – nu kan vi ta på oss spenderbyxorna en liten stund.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp