Reportage #73/2020

Lesbos: ”Vi vill inte hamna i ett ännu ett fängelse”

Foto: Valerio Nicolosi

Morialägret är jämnat med marken och en humanitär kris råder på den grekiska ön Lesbos. Samtidigt är många människor rädda för att åter igen bli instängda. – Vi vill inte hamna i ett nytt fängelseliknande läger, vi har varit i Moria i ett år och nu vill vi åka till fastlandet, säger Shamsia från Afghanistan. Arbetaren rapporterar från Lesbos.

Branden i Moria
* Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos totalförstördes i en brand förra veckan.
* Moria byggdes 2015 med plats för 3 000 personer. Före branden beboddes lägret dock av 12 000 personer som nu är hemlösa.
* Ett tiotal EU-länder har uppgett sig villiga att ta emot flyktingar från Moria-lägret. Sverige är inte ett av dem.
* Grekisk polis har formellt anklagat fyra unga män som bodde i lägret för att ha anlagt branden. Även två minderåriga flyktingpojkar har gripits, men inte formellt anklagats för något.

Längs vägen som binder samman det gamla lägret Moria med de spontant upprättade boplatserna, rör sig människor som bär på upphittade saker som kan komma till användning.

Kilometer efter kilometer vandrar människor släpande på plastkassar. Svetten väter ned kläderna under Lesbos sol, där temperaturen klättrar över 30 grader.

– Vi har förlorat allt och därför kan också allt vara användbart för oss. Brandnatten väcktes vi av folks skrik och sprang iväg utan några tillhörigheter, det är ett under att vi lever i dag, säger en 25-årig kille på vandring i det västra området av det gamla Moria-lägret, det som delvis räddades. 

Han tar upp en sliten nallebjörn från marken och lägger den i en mindre container på hjul.

– Vi hade tur, den här rymmer fler saker än en plastlåda, tillägger han och tillsammans med en vän skjuter han den mot sin nya boplats som byggts av bambustänger och filtar. 

Foto: Valerio Nicolosi
Två ungdomar lämnar västra delen av det förstörda Morialägret.

Förutom nallebjörnen och några andra föremål som räddats, är stora delar av Morialägret helt utplånat. I lägret bodde 12 000 människor, men nu finns bara askan av tält och containrar kvar, liksom ett stort antal katter och hundar, som hungriga och desorienterade strövar runt på området.

Foto: Valerio Nicolosi
Morialägret är helt ödelagt.
Foto: Valerio Nicolosi
En man rör sig på det förstörda området.

– Natten då branden rasade befann jag mig vid lägrets utkant för att ge första hjälpen, medan mina kollegor var inne på kliniken, redo att gripa in efter behov, säger Giovanna Scaccabarozzi, från Läkare utan gränser. 

Hon stor erfarenhet från andra kriser och har arbetat på både NGO-fartyg och under Ebolakrisen i Afrika. 

– Det var nästan overkligt att se de skyhöga lågorna utplåna lägret, men lyckligtvis kunde nästan alla människor fly, tillägger hon och förbereder sig för att gå vidare till den ”röda zonen”, där de nya stora spontana bosättningarna uppstått.

– Vi har många patienter som har dagliga behov, gravida kvinnor som behöver tillsyn, liksom många med psykiska problem som finns på vår klinik i Mytilene. Varje dag åker vi in till lägret för att hjälpa dem som behöver vård och uppsöka gamla patienter, säger Giovanna Scaccabarozzi.

Foto: Valerio Nicolosi
En gata som leder mot havet där spontana bosättningar uppstått.

De sa till oss att om vi inte uppsöker det nya lägret kommer vi inte att föras till fastlandet. Men vi vet också att om vi hamnar där så kommer vi inte längre ut

19-årig kvinna från Afghanistan

Det finns cirka 11 000 hemlösa migranter på Lesbos, eftersom endast 1000 frivilligt gått med på att uppsöka det nya lägret som den grekiska armén byggt upp på rekordtid, efter att ha arbetat natt och dag. 

– Vi vill inte hamna i ett nytt fängelseliknande läger, vi har varit i Moria i ett år och nu vill vi åka till fastlandet, säger Shamsia från Afghanistan, som har gjort upp en liten eld nära sitt tält så att hon kan laga mat till sin familj. 

– De sa till oss att om vi inte uppsöker det nya lägret kommer vi inte att föras till fastlandet. Men vi vet också att om vi hamnar där så kommer vi inte längre ut, tillägger hennes 19-åriga dotter som drömmer om att studera i Italien. 

De som bosätter sig i det nya tältlägret kan inte lämna det, med hänvisning till begränsningar på grund av coronapandemin. Men för närvarande finns cirka 30 personer som testat positivt för Covid-19 i Morialägret och samtliga har isolerats. Polisen försöker sedan i torsdags morgon aktivt lotsa alla migranter till det nya tältområdet.

– Vi har varit på flykt i tre år, jag kan lika gärna åka tillbaka till Afghanistan för mitt liv har förstörts vid det här laget, men jag vill att mina barn ska få en chans att studera och vara fria, tillägger Shamsia.

Foto: Valerio Nicolosi
Shamsia vill inte gå in i det nya tältlägret som den grekiska regeringen rest på Lesbos. Hon vill inte att hennes familj ska ”gå till ett annat fängelse”.

Matdistributionen sker en gång om dagen, människor bildar köer på över en kilometer men i slutändan räcker inte förnödenheterna till alla. 

De som återvänder tomhänta måste vänta 24 timmar innan de åter kan hoppas på att äta, omöjliga levnadsvillkor för familjer med barn. 

”Vi pressas av vår hunger men vi kommer att kämpa så länge som möjligt”, är en mening som många upprepar.

Foto: Valerio Nicolosi
Det nya lägret har uppförts på rekordtid, men många migranter vägrar att åter igen bli instängda.

Den grekiska regeringen har sagt sig vilja förbättra situationen. Men det nya lägret mottogs med kyla av flyktingarna. Ministern för civilskydd, Michalis Chrysochoidis sade till den brittiska dagstidningen the Guardian att han förutser att ”de första 6 000 kommer att flyttas till fastlandet till jul och resten till påsk”.

Inte heller besöket av ordföranden för Europeiska rådet Charles Michel har gjort något större intryck på de flyktingar som sitter fast på ön. Vid en improviserad presskonferens i det nya lägret sade han att EU arbetar för att göra ”saker bättre”. Men de nya bosättningarna består av tält i plast, som blir varma om sommaren och kalla om vintern.

Tälten står på en slätt som riskerar att förvandlas till lervälling när det första regnet faller.

Valerio Nicolosi

Översättning från italienska av Julia Lindblom

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984