Opinion #72/2020

SD och lögnerna

Maria Robsahm, skribent Foto: Privat

"Det SD just nu fokuserar på sakpolitiskt - efter att under ett halvår ha varit sidsteppade av hanteringen av corona – är det dödliga våldet. Där tvekar de inte att sprida lögner och falska rykten." Maria Robsahm om SD:s mytbildning kring det kriminella våldet.

Jag fick en fråga kring mitt påstående att SD är nazister i kostym: 

”Du skriver väl, och det är intressant på sitt sätt. Men berätta nu. Vad tror du för “nazistiska” händelser kommer drabba Sverige om SD kommer till makten?” 

Mitt svar:

1. Inledningsvis kommer rättsstaten att urholkas. Precis som ett flertal företrädare för SD redan har indikerat. Detta första steg är centralt.

2. Kontrollen över public service kommer att hårdna. Den som tro sig kunna övervintra genom att ge avkall på små detaljer gör ett gruvlig misstag. De vill ha kontroll över vad som presenteras för befolkningen. Och hur.

3. Dessutom är frågan om medborgarskap avgörande. Där är ordalydelsen i SD:s partiprogram en karbonkopia på formuleringarna i Nürnberglagarna av den 15 september 1935.

4. Vi är i den inledande fasen. Denna fas präglas av att SD:s företrädare spelar ett spel, Riksdagen är inte på riktigt, de andra partier man är bara ett problem. Målet är att ta över makten, hela makten, och göra de andra partierna överflödiga. Bara så kan vi förstå Åkessons bisarra agerande på golfbanan och i riksdagen. Det handlar om att i sann populistisk anda förlöjliga riksdagen.

Det handlar om att på alla sätt misskreditera de andra partierna – där vissa är värre än andra, men alla är överflödiga.

Det SD just nu fokuserar på sakpolitiskt – efter att under ett halvår ha varit sidsteppade av hanteringen av corona – är det dödliga våldet. Där tvekar de inte att sprida lögner och falska rykten.

Eftersom jag ser att det sprids en massa rykten om att Sverige är värst när det gäller dödligt våld så kan det kanske vara värdefullt att få fakta. 

I riksdagen sa Jimmie Åkesson att det dödliga våldet i kriminella kretsar har tredubblats under Löfvens regering. Ingen journalist ifrågasatte detta påstående. Påståendet spreds sedan i olika versioner i SD-världen. SD Karlskrona påstod att det dödliga våldet hade tredubblats under Löfvens regering.

Källan till alltihop är hämtat från en rapport från Brå som kom i våras. En rapport som handlar om åren 2005-2017. Med tanke på hur Brå brukar förkastas i SD-kretsar så är det väl bra att man nu tydligen tycker att det går att läsa rapporter från denna myndighet. Men det blir samtidigt helt uppenbart att man inte vill sprida den rapport som är källan till ryktet. 

Det dödliga våldet i den kriminella miljön är en liten del av allt dödligt våld.

Rapporten är en specialstudie om det som Brå kallar ”dödligt våld i den kriminella miljön mellan 2005 och 2017”. Nu kan man förstås tycka att allt dödligt våld borde hamna i denna kategori – det finns ju knappast något mer kriminellt än att döda en annan människa. Men så är det alltså inte. 

Det dödliga våldet i den kriminella miljön är en liten del av allt dödligt våld. Under de år som rapporten berör har denna andel pendlat mellan bara 9 och som högst 30%. 

Det allra mesta dödligt våld – mellan 70-91% tillhör alltså INTE denna kategori. 

Det övriga dödliga våldet är sådant som sker vid rån eller inbrott, i nära relationer, i familjen, vid sexuella övergrepp, av psykiskt sjuk, i hatbrott, i missbrukarkretsar.

Ja, ni inser själva. De flesta fall av dödligt våld ligger utanför det som BRÅ studerar.

Låt oss titta igen på helheten de senaste femtio åren. Nu ser vi tydligt att det är felaktigt att påstå att det dödliga våldet har tredubblats under Löfvéns regering. 

Det finns andra absurda påståendena om att Sverige skulle vara värst i Europa och världen. Men låt oss titta bara på de fyra nordiska länderna, Finland, Danmark, Sverige och Norge. 

Perioden är 2010-talet.

Som synes så är Finland hårdast drabbat. 

I början av 2010-talet låg Finland över 2 per 100 000 invånare – en nivå som Sverige inte har haft sedan före 1750. Sedan dess har det dödliga våldet minskat i Finland, och sedan 2015 stabiliserats mellan 1,3 och 1, 5 per 100 000 invånare – vilket fortfarande är betydligt högre än något av de övriga länderna.

Norge ligger på motsvarande sätt lägst i statistiken – förutom 2011 när terrordåddet orsakade 77 mord. Efter 2014 ligger de på ett genomsnitt kring 0,5 per 100 000 invånare.

Återstår Danmark och Sverige.

Dessa två länder har legat relativt nära varandra – men Danmark ligger genomsnittligt över Sverige. 2014 års danska nivå på 1,31 har Sverige inte varit i närheten av sedan början av 1990-talet. Förra året låg Danmark litet över det årets svenska siffrorna. 

Målet är detsamma. Att skapa bilden av ett Sverige som står vid katastrofens brant.

Det är inte sant.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga