Utrikes #72/2020

Oro för att Trump ska meddela nya nedskärningar i FN-tal

Donald Trump vid ett podium framför en amerikansk flagga, pekar med fingret och säger något.
Donald Trump fortsätter att sparka personer som går emot hans allt mer desperata anklagelser om valfusk. Foto: Ross D. Franklin/TT

Nästa vecka ska USA:s president Donald Trump hålla tal i FN:s generalförsamling i samband med den allmänna debatten. Bedömare befarar att presidenten kommer att hota med ytterligare neddragningar av USA:s engagemang inom världsorganisationen.

Världens ledare har för första gången i FN:s 75-åriga historia blivit uppmanade att stanna hemma och i stället delta i den allmänna debatten via förinspelade filmade tal. Donald Trump är en av få politiska ledare som har sagt att han personligen kommer att tala inför det till stora delar nedstängda FN-högkvarteret.

Spekulationerna om vad han kommer att säga är många. Det handlar om allt ifrån att presidenten kan hota med att USA ska lämna FN, vilket är mindre troligt, till mer sannolika antaganden om att han kommer att varna för ytterligare neddragningar av landets bidrag till, och engagemang inom, FN.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984