Kultur #69/2020

Artister nobbar Trumps ”soundtrack”

Hästkännaren Luciano Pavarotti i Oklahoma under en kampanj för att samla in pengar för ett sjukhus. Foto: TT

Luciano Pavarottis dödsbo är de senaste i raden att reagera på hur Trumpkampanjen använder sig av musik.

Inte bara Trumps valkampanj använder bombastisk, vacker och förhärligande musik för att förstärka pretendentens ambitioner och skönhet, och ska få väljarna att känna förtroende. Det händer dock inte så sällan att artister protesterar mot att delta i sammanhang de inte känner sig hemma i. Exempel på artister som gjort det är Rolling Stones, och Bruce Springsteen vars samhällskritiska ”Born in the USA” har feltolkats som nationalistisk och använts i högerreaktionära kampanjer. Queen har stoppat Trump från att använda låten ”We will rock you” i sina reklamfilmer och Princes dödsbo vägrar Trump att använda låten ”Purple Rain”, representanterna för båda dessa artister har tagit till rättsliga åtgärder under våren. Även Rihanna, Guns N’ Roses, Pharrell Williams och REM har tidigare krävt att Trump ska sluta använda deras musik, skriver SVT.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga