Följetong #65/2020

Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 21

Bild: TT/Stockholmskällan, Montage: Arbetaren

Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 21 i följetongen.

Det finns också en föreställning att de som valt att arbeta med vård helt enkelt inte bryr sig om pengar lika mycket som andra, vilket skulle vara ett skäl att bibehålla låga löner. Man tror att de blir nöjda med »warm feelings instead of cash«, som ekonomiprofessorn Julie A. Nelson beskriver uppfattningen. Det är egentligen bara en modern omskrivning av den gamla kalltanken, fast numera påklistrad utifrån, och inte antagen av sjuksköterskorna själva. Julie A. Nelson sätter ljus på den skeva synen på sjuksköterskorna genom att jämföra med andra yrkesutövare som också förmodas få en stor tillfredsställelse av sitt arbete, som en matematikintresserad ingenjör som får sitta och räkna på arbetstid. Ingenjörers passion för matematik har aldrig varit något som pressat ner ingenjörslönerna. Förklaringen, enligt Nelson, är hur vi värderar vårdarbetet jämfört med ingenjörsarbetet. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984