Inrikes #64/2020

Varsel om blockad gav kollektivavtal

Efter varsel om strejk och blockad gick ljuduthyrningsföretaget Billebro med på att teckna kollektivavtal. Pär Fredin/TT

Uteblivna löner, jobb utan anställningsavtal och undermålig arbetsmiljö. Efter varsel om strejk och blockad gav till slut ljudutrustningsföretaget Billebro i Älvsjö söder om Stockholm med sig.

Turerna kring ljudutrustningsföretaget Billebro har varit många genom åren. Anställda har i flera fall vittnat om löner som aldrig betalats ut och om utnyttjande av arbetskraft. Ägaren, mångsysslaren Kent Billebro, har tidigare hänvisat till provanställningar utan lön och om obetalda praktikplatser.

För två veckor sedan varslade fackförbundet Stockholms LS av SAC Syndikalisterna om blockad sedan en anställd inte fått ut sin lön. Strax där efter kom pengarna in. Stockholms LS lade då ett nytt varsel och de övriga anställda hotade med strejk för att få till ett kollektivavtal.

Under tisdagseftermiddagen kom parterna överens och avtalet skrevs på.

– Vi har haft många duster men nu har de anställda fått sitt avtal och lönerna är utbetalda. Man kan säga att vi vunnit två strider på två veckor, säger Emil Boss som är fackligt ombud för de anställda på företaget till Arbetaren.

Vid sidan av ljudutrustningsföretaget så driver Kent Billebro även flera andra verksamheter runt om i landet. Bland annat en camping i Ljusdals kommun där tidningen Hela Hälsingland förra året kunder avslöja att anställda jobbat utan lön och anställningsavtal. Kent Billebro har tidigare dömts att betala över 200 000 kronor i skadestånd till en anställd man från Afghanistan. Han dömdes dessutom nyligen till att betala skadestånd på 20 000 kronor till en man från Albanien som avskedats på ogiltiga grunder från ett lager i Krylbo.

Kent Billebro är också verksam som shaman med inriktning på sexterapi.

Konflikten vid butiken i Älvsjö, som bland annat säljer och hyr ut dj-utrustning, handlade bland annat om uteblivna löner och bristen på kollektivavtal.

– Jag började jobba i januari och tjatade om ett avtal. När det blev den tjugofemte och jag trodde det var dags för lön så kom det inte några pengar. Kent sade att vi måste ha ett avtal först, men han hade aldrig tid att skriva på. Tre månader senare hade jag fortfarande inte fått ut några pengar. Jag var tvungen att låna av andra för att klara mitt uppehälle, säger Stefan Eklund som jobbar med orderplockningar på lagret vid butiken i Älvsjö till Arbetaren.

Efter förhandlingar i slutet av maj fick Stefan Eklund och ytterligare en anställd ut sina löner och fast anställning på heltid.

Han beskriver också hur de anställda under våren mått dåligt av att gå till jobbet och att det knappast gått en dag utan konflikter på arbetsplatsen.

När Arbetaren ringer upp Kent Billebro på en av hans många telefonnummer är han fåordig kring vad som hänt.

– Du får ringa om några timmar i stället.

Men jag tänkte bara ställa några frågor om blockaden och strejken…

– Vi har kommit överens nu, säger Kent Billebro och slänger sedan på luren.

Rättelse: En tidigare version av denna artikel uppgav att strejken och blockaden handlade om utebliven lön, tvisten kring utebliven lön löstes dock i maj. Den varslade strejken och blockaden handlade om att få till ett kollektivavtal.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.