Utrikes #59/2020

Stora bakslag för jämställdheten i coronakrisens spår

Jennifer Maldonado (till vänster), hennes lillasyster samt Carmen Carbajal vid entrén till deras hem i El Salvadors huvudstad San Salvador. Familjen har liksom många andra hängt upp en vit flagga för att signalera att de fått slut på mat i samband med de restriktioner som införts för att hejda spridningen av covid-19. Foto: Edgardo Ayala/IPS

Det fanns förhoppningar om att 2020 skulle bli ett år då kampen för jämställdhet skulle röna framgångar. I stället har coronapandemin drivit på de orättvisor som drabbar så många flickor och kvinnor – på en lång rad områden.

I år har det gått 25 år sedan Pekingdeklarationen och dess handlingsplan antogs, den mest omfattande globala agendan för kvinnors rättigheter som hittills tagits fram. Det är också ett år då kvinnor på grund av pandemin drabbats hårt inom en rad områden – däribland utbildning och arbetsmarknad, men också vad gäller hälsa och trygghet. För många kvinnor har den obetalda arbetsbördan ökat medan riskerna för att drabbas av våld i hemmet har ökat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984