Signerat #59/2020

Det blir allvar när techjätten Amazon närmar sig Sverige

Julia Lindblom, reporter och redaktör på Arbetaren. Foto: Arbetaren/Axel Green/TT Nyhetsbyrån

"Innan Amazon börjar planera för sina första lager i Sverige, och svenska kommuner börjar buda över varandra i förmåner för att få företaget att etablera sig hos dem med sina arbetstillfällen, är det hög tid att faktiskt fråga sig vad det är för arbeten företaget erbjuder." Julia Lindblom om Amazons kommande Sverigelansering.

De senaste månaderna har ryktena florerat kring Amazons förestående etablering i Sverige. Och inom en överskådlig framtid kan lanseringen mycket riktigt påbörjas.

I går ringde Arbetaren upp en fackligt aktiv lagerarbetare på Amazons lager i tyska Bad Hersfeld. Han berättade att företaget inte längre pratar med arbetarrådet. ”De lägger hellre en massa pengar på att kringgå lagen och blåsa upp självförhärligande kampanjer, än att förhandla med oss. Under coronakrisen blev allt värre. Relationen mellan företaget och arbetarrådet är inte längre usel, den är nästan obefintlig”.

Amazons pressekreterare i Tyskland pratade i varmare ordalag om relationen mellan de anställda och företaget när jag intervjuade honom i samma stad förra hösten. Han underströk att företaget jobbar direkt med sina anställda och att det tyska kollektivavtalet inte uppdaterats sedan sextiotalet. Det passar därför enligt honom inte in i den moderna världen. ”Hur kan du hålla igång modern business som online-retail och arbeta med jobb-beskrivningar från 60-talet? Amazon och facket passar inte ihop”. 

En nyhet som inte plockades upp av större media var att AWS vice vd Tim Bray i våras sade upp sig i protest mot att företaget avskedat visselblåsare på lagren i USA under pandemin.

Amazons intåg i Sverige ses av många som en nyhet. I själva verket har företaget sedan länge etablerat sig här genom dotterbolaget AWS, Amazon Web Services, som hanterar inte mindre än tre serverhallar för molnlagring i Mälardalen. En nyhet som inte plockades upp av större media var att AWS vice vd Tim Bray i våras sade upp sig i protest mot att företaget avskedat visselblåsare på lagren i USA under pandemin. Han skrev ett öppet brev och framhöll den ”giftiga företagskultur” som rådde på Amazon och att nätjätten behandlade anställda som ”utbytbara kuggar med plocka- och packa-potential”.  

Mer än någonsin har pandemin satt ljuset på de svåra arbetsvillkor och missförhållanden som råder i nätjättens lager, så kallade ”Fullfilment Centers” (FC:s), runt om i världen. Strejker har under den oförglömliga pandemivåren brutit ut i USA, Italien, Tyskland och Frankrike. Men redan långt före pandemin var de anställda på Amazon under hård press. 

Osäkra anställningar, övervakning och kontroll, låga löner och höga sjuknivåer är vardagsmat. Standardiserade arbetsplatser och den ökade automatiseringen gör att arbetet på golvet blivit allt mer rutinartat. 

I samband med att e-handeln ökar i världen under coronapandemin har Amazons omsättning gått upp rejält, och dess grundare Jeff Bezos har ökat sin förmögenhet med mer än 50 procent sedan årsskiftet. För bara lite mer än en vecka sedan tjänade han 13 miljarder dollar på endast en dag. Men på Amazons lager har de extra två euron i timmen som arbetare fått som kompensation under pandemin sedan i juni helt tagits bort.

Vad Amazons inträde skulle betyda för landets konsumenter och företag har diskuterats på många ledarsidor. Många oroar sig för att det skulle leda till en snabb butiksdöd i städerna, och att nätjätten helt skulle dominera marknaden. Amazon är en ny typ av monopol. Kontrakten mellan Amazon och dess kunder görs i Luxemburg, och det är också där som företaget betalar skatt. Amazon använder den lokala infrastrukturen i många länder utan att ge särskilt mycket tillbaka. Besluten om företagsstrategin i Sverige tas inte lokalt utan i Seattle. En fråga som dock inte diskuterats så mycket i svensk press är Amazons påverkan på den svenska arbetsmarknaden. 

Och det är enbart genom arbetares gränsöverskridande organisering mellan länderna som det går att stoppa kraftigt försämrade arbetsvillkor.

I våras föll en historisk dom mot nätjätten i en domstol, då ett franskt fack stämde nätjätten för att de inte tagit säkerheten för de anställda på allvar. Amazon blev tvungna att inom 24 timmar omorganisera alla sina leveranser till att enbart omfatta de mest nödvändiga varorna, och presentera en tydlig plan för hur de skulle skydda anställda mot viruset. Om inte detta skedde, skulle de behöva betala ett vite på en miljon euro om dagen. Amazon valde därför att snabbt stänga ned sina FC:s i Frankrike. 

Vad som då hände var att pressen ökade för de anställda på golvet i Tyskland. Amazon utnyttjade sitt europeiska logistiska nätverk för att hålla verksamheten igång. 

Och därefter ökade pressen på golvet i grannlandet Polen, där de flesta varor forslas vidare till Tyskland.

Så när Amazon nu gör sitt intåg i Sverige, kommer utvecklingen här att vara en del av utvecklingen i Europa. Och det är enbart genom arbetares gränsöverskridande organisering mellan länderna som det går att stoppa kraftigt försämrade arbetsvillkor.

Så innan Amazon börjar planera för sina första lager i Sverige, och svenska kommuner börjar buda över varandra i förmåner för att få företaget att etablera sig hos dem med sina arbetstillfällen, är det hög tid att faktiskt fråga sig vad det är för arbeten företaget erbjuder. Och som konsument bör du fråga dig redan i dag om detta är något du vill bidra till. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga