Kultur #57/2020

Folket talar i ny podd

Fatema Abdulkadir, en av Talets sommarpratare, vill de stöd åt andra att finna styrka i sig själva. Foto: Andreas Westman

”Jag skulle aldrig kompromissa med min identitet för att bli accepterad”, det säger Fatema Abdulkadir som är en av sommarpratarna i ABF:s och StreetGäris nya poddsatsning Talet. Med hjälp av den vill de lyfta fler röster, och därigenom ge en bredare bild av Sverige.

Fatema Abdulkadir är 22 år och nyexaminerad från Jönköpings högskola, där hon läst globala studier. Hon är en av talarna i podcasten Talet, och i hennes sommarprat får vi lyssna på hennes drömmar om framtiden. Drömmar som handlar om att skriva och drömmar om att göra skillnad. 

– Genom mitt tal vill jag ge andra stöd i att hitta styrka i sig själv, för att återta sin egen makt, säger hon. 

Zaynab Ouahabi Foto: Privat

Podden är ett samarbete mellan Arbetarnas bildningsförbund, ABF, och nätverket StreetGäris. Med start den 17 juli, och fem veckor framåt, släpps ett nytt avsnitt med en ny talare varje fredag.

– Ett tal ska inte bara vara kopplat till en statsminister eller människor i maktpositioner. Alla kan hålla ett tal utifrån sina egna erfarenheter, och det vill vi skapa förutsättningar för, säger Zaynab Ouahabi från ABF.

Mona Nechma, som är ledamot i nätverket StreetGäris styrelse, berättar att de funderat länge på att starta en podd. Efter att ha tagit fram projektidén till Talet, kontaktade de ABF som beslutade att de ville vara med på ett samarbete. Arbetet inleddes för bara tre månader sedan, och under en av dessa veckor var det möjligt att skicka in nomineringar på antingen sig själv eller på någon annan. Zaynab Ouahabi berättar att de ville få med en mångfald av representation från hela landet; från landsbygd, glesbygd till förort

Liksom i Sommar i P1 står talarna i fokus och berättar om sina erfarenheter, på sitt sätt. Men det finns skillnader.  

– Majoriteten av sommarpratarna i P1 är ofta vita personer, med någon form av makt. Här låter vi andra personer erövra sina egna berättelser, säger Mona Nechma. 

Mona Nechma Foto: Privat

Hur påverkas ett samhälle av att bara vissa röster når ut? 

–  Jag tänker att det är de som hörs som får sätta agendan för det som är viktigt, och på så sätt kan påverka vart förändring sker. De röster som inte får höras får inte vara med och sätta dagordningen. Vi vill arbeta runt den här maktordningen för att ge plats och utrymme för andra. Utrymme ger makt, säger hon. 

Det finns inte bara en grupp i samhället som kan bilda andra, vi alla kan bildas av varandra.

Zaynab Ouahabi

Efter varje talare följer ett eftersnack där ett djupare samtal förs mellan talaren och en person som arbetat med frågor som tas upp i avsnittet. Zaynab Ouahabi berättar att podden även har ett folkbildande syfte, eftersom att berättelserna bidrar till allmänbildning och öppnar upp för diskussion. 

[PODCAST] TALET SOMMAREN 2020
ABF och Streetgäris
Start den 17 juli. Lyssna på Spotify, poddtoppen och där poddar finns.

– Det finns inte bara en grupp i samhället som kan bilda andra, vi alla kan bildas av varandra, säger hon. 

I eftersnacket som följer på Fatema Abdulkadirs tal, så pratar hon med Bahman Pourjanaki, som arbetar med folkbildning på ABF Jönköping, om hur hon ser på att vara svart, muslimsk kvinna i Sverige. Framför allt vill hon lyfta vilka styrkor det ger. 

–  Jag kan flera olika språk och har en genuin interkulturell förståelse, som gör att jag kan röra mig genom världen på en och samma plats. Det är bara några av de egenskaper som många svarta, muslimska kvinnor har, och som vi måste börja se som styrkor, säger Fatema Abdulkadir. 

Jag hoppas också på att andra människor som inte identifierar sig med mig lyssnar och får en ordentlig inblick i vad det är jag pratar om.

Fatema Abdulkadir

Men hon påpekar att det också är tufft att vara just svart, muslimsk kvinna i Sverige. Hon förklarar att det kan handla om allt från möjligheter och chanser att få jobb, till att känna sig trygg vid en förlossning. 

– Jag vill trycka på att jag aldrig skulle vilja vara något annat. Trots de motgångar och problem som man kan möta på. Jag skulle aldrig kompromissa med min identitet för att bli accepterad, säger hon. 

Vem hoppas du kommer lyssna på ditt sommartal? 

– Både människor som mig, men jag hoppas också på att andra människor som inte identifierar sig med mig lyssnar och får en ordentlig inblick i vad det är jag pratar om, säger hon. 

Både Mona Nechma och Zaynab Ouahabi säger att de hoppas på att utveckla projektet framöver. 

– Det handlar om representation och att fler människor måste höras och tas på allvar, säger Mona Nechma. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984