Inrikes #50/2020

“Samma värld är omöjlig”

Samira Ariadad är programkoordinator för Politikveckan som går av stapeln den 2 juli. Foto: Privat

Almedalsveckan är inställd. Likaså Alternativa politikerveckan, som brukar anordnas samtidigt som Almedalen. För att fylla en del av tomrummet arrangeras Politikveckan digitalt. Fyra dagar som ska ge ton till folkrörelser och politiska grupper som driver kamp underifrån.

Temat för Politikveckan är ”Sverige efter coronakrisen: Samma värld är omöjlig”. Det är en blinkning till sloganen ”En annan värld är möjlig”. Det berättar Samira Ariadad, programkoordinator på Politikveckan.

– Istället för att prata om hur vi vill förändra världen är det här ett sätt att säga att så som världen ser ut nu, är det inte en värld som är tillgänglig för alla. För många redan nu – och för alla i förlängningen – är den omöjlig, säger hon. 

Hon menar även på hur effekterna av covid-19 har tydliggjort de svagheter som redan fanns i samhället. 

– För de som inte hade mat på bordet eller fick vård i tid förut, så har situationen blivit värre. Samtidigt så har även personer som förut klarat sig okej också fått det sämre under pandemin, säger hon. 

Vi tycker inte att Almedalsveckan är representativt för hur politik ska bedrivas. Vi menar att poltik ska utövas av folket, och vi vill att Politikveckan ska bli ett forum för folkrörelser att nå ut.

Samira Ariadad, programkoordinator

Politikveckan har startats upp av en grupp människor med bakgrund i den utomparlamentariska vänstern. Det digitala forumet kommer hållas samma vecka som Almedalen normalt sätt äger rum. 

– Vi tycker inte att Almedalsveckan är representativt för hur politik ska bedrivas. Vi menar att poltik ska utövas av folket, och vi vill att Politikveckan ska bli ett forum för folkrörelser att nå ut, säger Samira Ariadad. 

Samira Ariadad berättar att de riktar sig till folk som är trötta på sakernas tillstånd, och ser gärna att den yngre generationen tar del av veckan. 

– Det vore kul att nå ut till dem som redan är intresserade, men som inte hittat en plattform för aktivism än, säger hon. 

Politikveckan kommer att sändas ut via poddplattformen Radio Noden, kvällstid mellan den 2 till 5 juli. Varje dag har olika huvudteman – välfärd, solidaritet, arbetsmarknad och klimat.  

Under lördagens arbetsmarknadsdag kommer Gigwatch att hålla en introduktion till gigekonomi och Gigwatch arbete och SAC av Syndikalisternas generalsekreterare Erik Bonk kommer att hålla en workshop i hur man organiserar sin arbetsplats.

Varför ska man lyssna på din workshop på lördag? 

– Av två anledningar, dels om du är nyfiken på SAC som organisation, dels om du är intresserad av att bedriva kamp på din arbetsplats, säger Erik Bonk. 

Under den avslutande dagen med klimat som tema, kommer bland annat aktivisten Vasna Ramasar prata om klimaträttvisa och en jämlik omställning, ur ett intersektionellt perspektiv. 

Samira Ariadad berättar att gruppen bakom Politikveckan planerar att hålla ett liknande event till hösten. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga