Följetong #46/2020

Sommarföljetongen: Sjukt, syster! – del 2

Bild: TT/Stockholmskällan Montage: Arbetaren

Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 2 i följetongen.

Sjuksköterskor har funnits i drygt 150 år, från 1860 då Florence Nightingale som uppfann yrket startade den första sjuksköterskeskolan. Men innan dess fanns förstås andra grupper som arbetade med sjukvård, utöver läkarna. Sjuksköterskans företrädare i historien kan förenklat delas in i två grupper: de föraktade och de upphöjda. De föraktade var personer som bodde på samhällets anstalter och institutioner för de allra fattigaste, fattigstugor och hospital. Gränsen mellan personal och patienter var flytande, där fanns en bred gråzon. Den som var lite mindre sjuk tog hand om den som var mer sjuk. Dessa personer, patienter och vårdare och de som var både och, hade ingenting att säga till om. De befann sig längst ner på samhällsstegen. Här fanns både barn och gamla, funktionsnedsatta och sjuka. Det var inget lätt liv för de som bodde på institutionerna. Författaren och forskaren Barbro Holmdahl beskriver lakoniskt ordningen i Sveriges tidiga sjukoch fattigvård: »Fattighuset var så att säga ett servicehus utan service.« 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984