Inrikes #46/2020

Arbetsförmedlingen återupptar kontroll

Foto: Skärmdump och Johan Nilsson/TT Montage: Arbetaren

Arbetsförmedlingen pausade i mars kravet på arbetsökande att rapportera in vilka jobb de sökt med hänvisning till coronapandemin. Nu återinförs kravet efter smittskyddsåtgärder vidtagits i hantering och på lokalkontoren. Men arbetsökandes säkerhet vid kontakt med arbetsköpare och Folkhälsomyndighetens rekommendation att undvika nya sociala kontakter har inte särskilt beaktats.

Den arbetslösa som inte följer Arbetsförmedlingens krav på rapportering av vilka jobb den sökt får först en varning och därefter av med ersättningen. Med hänvisning till en ambition att minska smittspridningen har rapporteringskravet varit pausat sedan i mars med möjlighet till förlängning. Men nu meddelar Arbetsförmedlingen att pausen är slut.

– Det är inget beslut att återta aktivitivetsrapporteringskravet. Beslutet var att pausa utifrån den exceptionella situationen med pandemin och där vi ville minska smittspridningen. Men det är angeläget att återgå till aktivitetsrapporteringen så fort som möjligt, säger Stefan Popovic, chef för kundservice och ersättning på Arbetsförmedlingen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984