Utrikes #44/2020

Homofob propagandafilm väcker vrede i Ryssland

Nazarov konstaterar att det är en dyster ironi att aktivister som han själv bidragit till att göra videon så viral genom att sprida den. Foto: Privat

En propagandafilm från en regeringstrogen nyhetsbyrå mot hbtq-personer har blivit viral på internet. Den första juli röstar ryssarna om en rad lagändringar, bland annat om en ny definition på äktenskapet som en strikt heterosexuell relation. – Det är klart att man måste uppfinna en fiende nu när presidenten ska göra sig till evig tsar på tronen, säger Aleksei Nazarov, hbtq-aktivist i St Petersburg till Arbetaren.

Platsen är ett ryskt barnhem år 2035. En pojke har adopterats och ska träffa sina nya föräldrar. Föreståndarna packar ihop lille Petjas saker och frågar om han är glad att han ska få en mamma och en pappa. Strax visar det sig att adoptivföräldrarna är ett samkönat par.

“Var är min mamma?” frågar Petja. Den ene pappan pekar mot en man med ögonsminkning: “Här är hon ju! Nu har du en riktig, fullvärdig familj” säger han, medan “mamma” plockar fram en lila sammetsklänning åt sin son. Petja ser förtvivlad ut och barnhemspersonalen spottar i marken. En speakerröst ljuder: “Väljer du ett sådant Ryssland? Avgör framtiden! Rösta för ändringar i konstitutionen!”

Är det inte Ukraina så är det homosexuella som ska avleda folks uppmärksamhet.

Aleksei Nazarov, hbtq-aktivist

Den första juli ska ryssarna rösta om en rad lagändringar, bland annat en formulering om äktenskapet som en strikt heterosexuell relation och som filmklippet ovan handlar om. En annan ändring ger Rysslands president möjlighet att sitta kvar vid makten i 25 år, i stället för de tidigare tio.

Knappt hade omröstningen tillkännagivits förrän en serie kortfilmer om lagarna dök upp. Mediegruppen Patriot står för produktionen medan den regeringstrogna nyhetsbyrån RIA FAN publicerat materialet, varav barnhemsfilmen rönt allra mest uppmärksamhet. 

– Det är klart att man måste uppfinna en fiende nu när presidenten ska göra sig till evig tsar på tronen. Är det inte Ukraina så är det homosexuella som ska avleda folks uppmärksamhet, säger Aleksei Nazarov, en hbtq-aktivist bosatt i S:t Petersburg. Genom sitt yrke i filmbranschen känner han flera av skådespelarna i klippet.

 – Jag skulle träffa killen som spelar fjollpappan i förrgår men så hände det här. Han bryr sig inte alls om vad det är för vidrig propaganda han har ställt upp på. En av kvinnorna var min teaterlärare men hon tog avstånd från mig när jag blev aktivist. 

Aleksei Nazarov, hbtq-aktivist
Aleksei Nazarov, hbtq-aktivist

Klippet, som i sociala medier har kallats “statens reklamfilm för lagändringarna”, har väckt enorma reaktioner och skällts ut grundligt, även om hätska homofoba kommentarer också märks. Flera hbtq-organisationer har lämnat in protester till myndigheter och vänt sig till Google med krav på att videon blockeras.

På Youtube har den redan tagits bort. Hashtagen #JaVyberu, “Jag väljer!” [ett sådant Ryssland], används av dem som vill protestera mot både filmen och lagen. Icke heterosexuella är redan en utsatt grupp i landet och det finns en oro att den utsattheten nu ökar. Bara någon dag efter att filmen blev viral opponerade sig exempelvis föräldrar till skolbarn i Jaroslavl mot att en lärobok i engelska nämnde författaren Oscar Wildes läggning. 

Nazarov konstaterar att det är en dyster ironi att aktivister som han själv bidragit till att göra videon så viral genom att sprida den. Men ihop med produktionsbolaget Galetki har han snabbt gjort en alternativ version där replikerna bytts ut. Barnhemspersonalen frågar nu Petja om han gläds åt att få två pappor, och det gör han. Och under slutscenen varnar Nazarovs speakerröst för en annan möjlig framtidsdystopi:

“Barnhemmen är fulla av övergivna barn, bilindustrin har kollapsat, människor kör runt i trettio år gamla bensinbilar, Tesla ska förbjudas, atmosfären är nedsmutsad, himlen är grön, man ser inte solen. Rösta för din framtid!”

SE FILMEN HÄR

https://vk.com/video-73013298_456254703

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga