Signerat #32/2020

Ta hit barnen

En hjälparbetare delar ut mjölk till barn på flykt. Foto: Darko Bandic/AP/TT, Montage: Arbetaren

Människorna, och framförallt barnen, i de grekiska lägren måste få omedelbar hjälp att ta sig därifrån. Allt annat vore en skamfläck vi kommer att få bära länge.

I en videointervju på organisationen Läkare utan gränsers hemsida berättar sjuksköterskan Anna-Lena om det pågående arbetet i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos. Uppenbart skakad beskriver hon situationen.

20 000 människor som trängs på en yta anpassat för 3000. Familjer som trängs i tält under fruktansvärda förhållanden. En vattenkran på 1300 personer. Svårt brännskadade barn. Brist på hygienartiklar, mediciner och i stort sett allt som upprätthåller mänsklig värdighet.

”Jag trodde inte sådant här kunde ske i Europa” säger hon vädjande in i kameran och det är svårt att inte hålla med.

Läget för de tiotusentals migranter som flytt helvetets Syrien är akut. Barn med näringsbrist, ofta svårt sjuka, dör snart i massor framför våra ögon.

Det är inte längre en fråga om utan snarare när covid-19 på allvar slår till mot det överfyllda lägret. En redan extremt svår humanitär situation kommer att utvecklas till fullständig katastrof om inget görs fort.

Ett fåtal EU-länder har nu tagit på sig ansvaret att ta emot några av de värst utsatta barnen. Sverige är än så länge inte ett av de länderna och det är en skam, hur ansträngt läget än är här hemma.

Ord om samarbete, solidaritet och införandet av FN:s barnkonvention är inget värt om de inte omsätts till praktisk handling.

Människorna, och framförallt barnen, i de grekiska lägren måste få omedelbar hjälp att ta sig därifrån. Allt annat vore en skamfläck vi kommer att få bära länge.

Söker efter meningar som passar det nuvarande läget men famlar. Tänker i stället på Stig Dagerman och hans dikt Flykten valde oss som publicerades just här i Arbetaren, där han var kulturredaktör, våren 1953 för bra precis 67 år sedan. Ta till er de orden, och låt dem smälta in.

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
Flykten valde oss. Därför är vi här.
Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger,
hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!

Bojan väljer foten. Vi valde att vandra.
Natten var barmhärtig. Nu är vi här.
Ni är för många, kanske den frie trygge säger.
Kan vi bli för många som vet vad frihet är?

Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.
Den valde oss på vägen. Nu är vi här.
Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!
Hjälp oss att bära den frihet som vi bär!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984