Utrikes #29/2020

Corona: Amazon stämt i rätten av fack – tvingas reducera leveranser

Efter att beslutet fattades fick Amazon 24 timmar på sig att omorganisera leveranserna. De måste också böta tio miljoner kronor om dagen om de nya direktiven inte efterföljs. Foto: Michel Spingler/TT

En fransk domstol slog på tisdagseftermiddagen fast att företaget kraftigt måste reducera sina leveranser i Frankrike till att enbart gälla essentiella varor så som mat, medicinsk utrustning och hygienartiklar. Detta i avvaktan på att riskerna utreds för arbetarnas hälsa med anledning av covid-19.

Fackföreningen Sud Solidaires i Frankrike har larmat om att arbetet pågår som vanligt på lagren under pandemin och att nätjätten inte har vidtagit tillräckliga skyddsåtgärder för sina anställda.

Tillsammans med organisationen ”Les Amis de la Terre” (Jordens vänner) stämde de Amazon i rätten.

På tisdagseftermiddagen slog en domstol i Nanterre utanför Paris fast att så länge inte arbetarnas säkerhet garanteras måste företaget kraftigt reducera sina leveranser i Frankrike till att enbart omfatta essentiella varor så som mat, medicinsk utrustning och hygienartiklar.

– Vi håller inte med om dagens beslut av domstolen i Nanterres och håller för närvarande på att bedöma dess konsekvenser för våra franska distributionscenter, sade Amazons talesperson Céline Mandouze till CNN på tisdagen. Hon sade också att företaget planerar att överklaga domstolens beslut.

Efter att beslutet fattades fick Amazon 24 timmar på sig att omorganisera leveranserna. De måste också böta en miljon euro om dagen om de nya direktiven inte efterföljs. 

Jean-Francois Berot, som är organiserad i fackföreningen Sud Solidaires och som arbetat på Amazon i 9 år, är nöjd med beslutet. 

– Om de reducerar varorna och färre människor arbetar på golvet kommer det bli lättare att hålla social distans. Det är ett bra steg på vägen. Jag hoppas att detta beslut också kan hjälpa Amazonarbetare i andra länder, säger han till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga