Inrikes #28/2020

Tågföretag vägrar förlänga avtal trots Coronakris

Vy Tågs vd Dag Lokrantz-Bernitz Foto: Pi Frisk/TT, Vy Tåg Montage: Arbetaren

De flesta fack och arbetsköpare har kommit överens om att pausa avtalsförhandlingarna och förlänga rådande avtal. Men flera lokala tågoperatörer vägrar. Nu anklagar Seko företagen för att använda coronakrisen för att spara pengar och komma ur lokala avtal.

För två veckor sedan kom LO och Svenskt Näringsliv överens om att uppmana sina medlemsförbund att pausa den pågående avtalsrörelsen och förlänga alla avtal tills coronakrisen är över. De flesta har gått med på det, men nu vägrar två företag som driver lokal tågtrafik bland annat i södra Sverige att förlänga. Ett av dem är Vy Tåg som driver Krösatågen i Småland. 

– Det jag tänker är att det lokala avtalet alltid har tänkt att falla den 30 april. Därför är det inget att bråka omkring. Det kommer att falla den 30:e, säger Vy Tågs vd Dag Lokrantz-Bernitz.

Men facket delar inte deras bild. Enligt Seko handlar det om att företaget vill komma ur det lokala avtalet för att pressa villkoren. De anklagar bland annat Vy Tåg och Arriva som kör Pågatågen för att utnyttja coronakrisen för egen vinning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp