Utrikes #27/2020

Ökat våld mot människorättsaktivister

Öde gator i Ciudad Bolivar. Utegångsförbudet har ökat oron för att våldet mot människorättsaktivister, fackliga företrädare och ledare för sociala rörelser kommer att stiga i höjden. Foto: Fernando Vergara/TT

Den colombianska vänstergerillan ELN har utlyst en månads vapenvila med anledning av den pågående coronapandemin. Samtidigt ökar oron i landet för en upptrappning av våldet mot människorättsaktivister när regeringen utlyst utegångsförbud. Bara den senaste veckan har minst tre ledare för sociala rörelser dödats i sina hem.

Colombia är precis som många andra länder hårt utsatt för den globala coronapandemin. Värst drabbar smittan och regeringens åtgärder de fattiga och redan utsatta. I måndags meddelade därför vänstergerillan ELN, som till skillnad från FARC ännu inte slutit något fredsavtal med regeringen, att de lägger ner sina vapen fram till den 30 april.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga