Inrikes #27/2020

LAS-utredningen: ”skälig” kompetensutveckling i lagen

Från både fackligt och arbetsköparhåll hörs farhågor om att förslaget skulle få följden att många ärenden skulle hamna i Arbetsdomstolen. FOTO: Axel Green

Enligt läckor planerar LAS-utredningen föreslå att kompetensutveckling i ”skälig” omfattning ska ingå i ny Lag om anställningsskydd. Förslaget ska väga upp de inskränkningar som föreslagits i de anställdas rättigheter och ska ha kommit till efter facklig kritik. Men experter har tidigare haft svårt att se att den balansen är möjlig.

Regeringens LAS-utredning planerar föreslå att kompetensutveckling för anställda skrivs in i LAS, vilket skulle göra det tvingande för företagen. Det uppger tidningen Arbetets källor med insyn i utredningens arbete. Men enligt tidningen ska begränsningen att vidareutbildningen ska ske i ”skälig” omfattning ingå i texten, vilket ska ha väckt farhågor om för stort utrymme för tolkning. 

Utredningens huvuduppgift är att, enligt januariavtalet, göra det lättare och billigare för företag att säga upp personal. Sådana förslag har, enligt tidigare läckor, också tagits fram. Ett av dem är att göra det möjligt för företag, oavsett storlek, att göra undantag för upp till tio personer från LAS-turordningslistan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga