Utrikes #26/2020

Corona: Amazonarbetare i strejk i New York

Arbetare protesterade på måndagen utanför Amazons lager på Staten Island i New York. Foto: Bebeto Matthews/TT

I måndags vid lunchtid gick arbetare på Amazons lager på Staten Island i New York ut i strejk i protest mot att inte tillräckliga säkerhetsåtgärder vidtagits mot coronaviruset. Senare under dagen fick Christian Smalls, som tagit initiativ till protesten, sparken av företaget.

Oron för spridningen av coronaviruset har fortsatt växa på arbetsplatser runt om i USA de senaste veckorna, inte minst på Amazons distributionscenter. Bland annat fick ett lager i Queens utanför New York tillfälligt stänga förra veckan efter att en anställd testats positivt för viruset. 

Foto: Bebeto Matthews/TT
En kvinna strejkar utanför lagret på Staten Island.

På JFK8, Amazons lager på Staten Island i New York, arbetar i dagsläget omkring 5 000 personer. I måndags gick dussintals lagerarbetare ut i strejk i protest mot att tillräckliga säkerhetsåtgärder inte vidtagits. New York är ett av sjukdomens epicenter i USA där över 800 personer dött.

Minst två personer som insjuknat i covid-19 på Staten Islands distributionscenter har rapporterats, samtidigt som anställda tror att det rör sig om många fler, och att företaget aktivt valt att inte redovisa de verkliga siffrorna.

De strejkande arbetarna kräver att distributionscentret ska stängas ned i åtminstone två veckor och saneras grundligt. Under denna period ska arbetarna ha rätt till full lön under karantänen. Dessutom ska arbetare som tidigare på grund av rädsla valt att stanna hemma från arbetet ha rätt till sjukpenning retroaktivt. 

I dagsläget ger Amazon anställda möjlighet att ansöka om sjukpenning om de testas positivt för coronaviruset. Samtidigt råder det brist på tester och de som ändå lyckas göra ett test förväntas arbeta medan de väntar på provsvar – en process som kan ta dagar och därmed öka smittorisken på arbetsplatserna.

På måndagseftermiddagen, direkt efter strejken, fick Christian Smalls, initiativtagare till protesten, sparken. Amazon hävdade att han mottagit flera varningar för att ha brutit mot regler om social distansering och vägrat sitta i karantän efter att ha varit i nära kontakt med en anställd som testats positivt för viruset, enligt CNBC.

På tisdagen beordrade New Yorks borgmästare Bill de Blasio stadens kommissionär för mänskliga rättigheter att undersöka avskedet.

Smalls menade att han blivit avskedad som en konsekvens av att han organiserat strejken.

– Om det är sant skulle de vara ett brott mot lagen om mänskliga rättigheter och vi skulle genast agera, sade borgmästaren de Blasio under en presskonferens på tisdagen.

Samtidigt växer e-handeln i landet och Amazon planerar att anställa hundratusen nya arbetare på sina lager, med en löneökning på två dollar i timmen i april. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984